• 28 Ocak 2021 11:51
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Sadık Badak ve Kürşat Özdaşlı’dan 'Uluslararası Fuarlar ve Türkiye' kitabı çıktı

Bu haberi dinleyin
28 Ocak 2021 Sadık Badak ve Kürşat Özdaşlı’dan 'Uluslararası Fuarlar ve Türkiye' kitabı çıktı

Koronavirüsün nedeniyle fuarlar peş peşe ertelense de bu dönem sona erdiğinde her sektör için olduğu gibi için de fuarlar kendilerini yeni duruma uyarlayarak işlev görmeye devam edecek.

Fuarların iptal edildiği bu günlerin geçeceği dikkate alınarak fuarların ortaya çıkışından bugüne kadar kendi alanlarındaki gelişimi ve Türkiye’nin bu alandaki konumunu anlatan "Uluslararası Fuarlar ve Türkiye" adlı kitap yayınlandı.

Antalya fuar merkezinin sahibi Anfaş’ın ortaklarından ve bir dönem şirketin başkanlığını da yapan eski AKP Antalya Milletvekilli Sadık Badak ile Prof. Dr. Özdaşlı'nın hazırladığı "Uluslararası Fuarlar ve Türkiye" adlı kitapta, ihracata dönük yeni bir fuar modeli sunuluyor.

Kitapta, "son 30 yılda Türk inşaat firmalarının yurt dışında çok başarılı inşaat ve taahhütlere imza attığı halde neden hiçbir Türk fuar organizasyon firmasının yurt dışında münhasıran uluslararası bir fuar yapma kabiliyetine erişemediği" sorusuna yanıt aranıyor.

Tarih boyunca dünyada, Avrupa'da ve Anadolu'da fuarlar; evrensel, tematik ve botanik EXPO'lar; uluslararası fuar şehirleri, uluslararası fuar merkezlerinin özellikleri ile uluslararası fuar organizasyonlarının nitelikleri hakkındarıntılı bilgilere yer verilen kitapta, uluslararası fuar organizasyonu etkinliğinin süreçleri anlatılıyor.

Kitapta, bir ülkede ulusal veya uluslararası yüksek nitelikli fuar organizasyonu gerçekleştirilmesi ve uygun periyodlarda sürdürülmesinin fuar şehrinin tespiti ve fuar merkezinin kurulması, projelendirme, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, ulaşım ve konaklama organizasyonu, fuar organizasyonunu uygulama, kontrol ve geri besleme ile mümkün olduğu ifade ediliyor.

Uluslararası Fuarcılık Yönetim Sistemi olarak tanımlanan modelde, ihracat ve hedefi temelinde ilgililıklar, kamu kuruluşları, sektör kuruluşları, yerel yönetimler, fuar merkezleri, fuar organizatörleri ve hava yolu ulaşım işletmelerinin ortak çalışması teklif ediliyor.

Türkiye'nin, sistem aktörleri arasında yapılacak koordineli çalışmayla, uluslararası fuarcılık endüstrisinde pazarlama, ihracat, tanıtım ve işi açılarından çok daha etkili ve verimli bir yere erişebileceğine işaret edilen kitapta, ihracat ve bakımından Türk fuarcılık sisteminden en yüksek verimin elde edilmesinden sorumlu olacak, Ticaretlığı bünyesinde Fuarcılık Koordinasyon, İstatistik ve Denetim Kurulu kurulması öneriliyor.

Kitapta yer alan modele göre kurulun görevleri, fuar organizatörleri, ihracat birlikleri ve sektörel derneklerle koordinasyon içinde uluslararası fuar şehirlerini belirlemesi, konusu ve önceliğine göre fuarları belirlemesi, fuarların fiziki nitelikleri ve satış etkisinin ölçülmesiyle amacına ne kadar ulaştığını anlamak için anket ve istatistik çalışması yapması olarak sıralanıyor.

"İstanbul'un yurt dışı uçuşlarının yarısı diğer 5 şehre dağıtılsın"

Kitapta yer alan modelde, uluslararası fuarların, ihracatçı birlikleri iş birliğiyle İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Gaziantep'te organize edilmesi, organizasyon süreçlerinde Türk menşeilikuruluşlarıyla ve Orta Doğu'ya komşu olan üç kıtada, 1024 şehirde faaliyet gösteren 31 bin uçak bileti satışsiyle iş birliği yapılması önerisinde bulunuluyor.

Geliştirilen modelde, Türkiye'nin uluslararası fuarcılık sisteminden azami verim alınabilmesi açısından İstanbul'un yurt dışı uçuşlarının yarısının diğer 5 fuar şehrine dağıtılması tavsiye ediliyor.

Kitapta, söz konusu modelle Türkiye'nin, finansal yatırım yapılmadan tüm aktörlerin kazandığı güçlü bir uluslararası fuarcılık iş birliği ağına sahip olacağı belirtiliyor.

Kitaba ilişkin AA muhabirine değerlendirme yapan Sadık Badak, seyahatlerin ve fuarların, Kovid-19 sürecinde büyük ölçüde kısıtlandığını söyleyerek, Türkiye'de 2021 ve 2022'de kanun, yönetmelikler ve sistem hazırlıkları tamamlandıktan sonra 2023'te yeni modelin uygulamaya konulabileceğine işaret etti.

"Uluslararası EXPO'lara özel önem veriyoruz"

Dışişleriı Mevlüt Çavuşoğlu, eser için kaleme aldığı ön sözde, merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) himayesinde düzenlenen uluslararası EXPO'lara özel önem verdiklerini söylüyor.