• 14 Ağustos 2022 23:50
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Seferihisar Belediyesi ile Yunanistan ortak 12 İyon Kentler Birliği Projesi hızlandı

Bu haberi dinleyin
14 Ağustos 2022 Seferihisar Belediyesi ile Yunanistan ortak 12 İyon Kentler Birliği Projesi hızlandı

Türkiye'nin ilk 'Cittaslow' (Sakin şehri) Seferihisar, 12 İyon Kentler Birliği Projesi ile'ın Sisam ve Sakız adalarının da içine alan 12 İyon Kentler Birliği rotası projesi hazırlıkları hızlandırıldı.

Proje ile ilgili olarak 10 kent ve karşı kıyıda da Sisam (Karlovasi Belediyesi) ile görüşmeler yapıldı, Sakız ile de görüşülüyor.

Eğer 12 İyon kenti ortak bir imza atarsa proje eylül ortasında dünyaya duyurulacak. 

Hürriyet Gazetesi’nden Fulya Soybaş’ın köşe yazısında aktardığına göre Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile ortak kültürel mirasa sahip 12 İyon kentinin yeniden bir araya gelmesini sağlayacak proje için çalışmaların sürdüğünü belirterek, kültür ve sanatini güçlendirerek turist potansiyelini artırmayı hedefledikleri proje ile ilgili olarak şunları söylüyor: 

Ortak kültürel mirasa sahip 12 İyon kentinin yeniden bir araya gelmesi ile yerli yabancı turistin tercihleri arasına girmek ve dolayısıyla da bölge halkının ekonomik olarak güçlenmesini sağlamak temel hedefimiz. 

12 kentte festivaller

Meselanı dönemlerde bu 12 kentte festivaller yapılabilir; Foça'da tiyatro. Didim'de gastronomi. Seferihisar'da müzik. Sakız'da dans... Bu kentler ortak bir dayanışma içine girerse Seferihisar'a gelen Urla'yı, Urla'ya gelen Foça'yı, Foça'ya gelen Selçuk'u da bilir ve buralara da gider. 

Milattan önce binli yıllarda Batı Anadolu'ya göçen İyonlar. 12 doğal limana yerleşerek 12 bağımsız şehir devleti kurdu. Batıda ildin (Çeşme), güneyde Pidene (Söke) - Miletos - Myus (Didim), kuzeyde Phokai (Foça) ve Klazomenai (Urla), Teos-Lebedos (Seferihisar), Kolophon (Menderes), Ephesus (Selçuk); karşı kıyıda da Sakız ve Sisam adalarına uzanan yüksek bir uygarlık inşa ettiler. 

3 bin yıl önce yaşayan insanlar bu işi başardı. Biz niye yapamayalım? 

10 kent ve karşı kıyıda da Sisam (Karlovasi Belediyesi) ile görüşmeler tamam. Sakız ile görüşülüyor.”

Eğer her şey yolunda gider ve 12 İyon kenti ortak bir imza atarsa eylül ortasında proje dünyaya duyurulacak.