• 29 Kasım 2022 18:13
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Sezon hazırlıklarını tamamlayan Kayak merkezlerinde durum

Bu haberi dinleyin
29 Kasım 2022 Sezon hazırlıklarını tamamlayan Kayak merkezlerinde durum

Anadolu'daki önemli kış merkezleri Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Erciyes, Kartepe ve Ilgaz, kar yağışına göre aralıkı ortasında açılması planlanan yeni sezonda çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaya hazır.

Uludağ, Palandöken, Kartalkaya, Erciyes, Kartepe ve Ilgaz'da kayak sezonunun aralıkı ortasında başlaması bekleniyor.

Uludağ

Uludağ'da kar yağışıyla yeni sezonun heyecanı başladı.

Günübirlik ve konaklamalarla geçen yıl 2 milyon civarında kişinin geldiği Uludağ'da, yaklaşık 5 bin yatak kapasiteli otel ve tesislerde hazırlıklar tamamlandı.

Otel işletmecisi Haluk Beceren, AA muhabirine, geçen sezonun işletmeciler açısından olumlu geçtiğini söyledi.

Beceren, " Ruslarla ilgili beklentiler var. Rezervasyon yaptırıyorlar. Arap ve Orta Doğu ülkelerinden gelenler çoğaldı. Onlar da kayak öğrenip kaymaya başladılar. Bizim için bu durum da ilave bir unsur" dedi.

Bir otelin ön büro müdürü Harbi Türk de sezona hazır olduklarını, aralıkının ortasında otellerin açılacağını belirterek, "Tadilat ve diğer çalışmalar neredeyse bitti. Kış denince ilk akla gelen yer Uludağ'dır. Bu sene de Uludağ'da yeni aktiviteler ve yenilikler var. Uludağ'ın en büyük özelliği bir kere konumu her yere yakın. Başta İstanbul yakın. Bundan dolayı çok tercih ediliyor." diye konuştu.

Palandöken 

Erzurum'da son günlerdeki kar yağışıyla yüksek kesimlerde bulunan pistleri beyaza bürünen Palandöken Kayak Merkezi'nde 15 Aralık gibi sezonun başlaması bekleniyor.

Palandöken'e İran,, ve Azerbaycan ile bazı Avrupa ülkelerinden turistler geliyor.

Çoğu Palandöken'de bulunan 4 bin yatak kapasiteli 20 otel var.

Kartalkaya,

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 2 bin yatak kapasiteli 5 otel, yeni sezon hazırlıklarını tamamladı.

Toplam uzunluğu 75 kilometre olan 25 pist ile oteller, tesisler ve telesiyejlerde bakım çalışmaları yapıldı.

Geçen sezon yerli ve yabancı yaklaşık 250 bin tatilciyi ağırlayan Kartalkaya Kayak Merkezi'nde birkaç gündür aralıklarla süren yağış, sezonu açmak isteyen işletmecileri sevindirdi.

Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı Halit Ergül, AA muhabirine, Kartalkaya'daki 5 otelde yeni sezon öncesinde hazırlıkların tamamlandığını belirterek, "Kısmet olursa sezonu 15 Aralık'ta açmak istiyoruz. İstediğimiz miktarda daha erken kar yaparsa, sezonu erken de açacağız." diye konuştu.

Ergül, kayak merkezinde yaklaşık 25 santimetre kar bulunduğunu, pistlerdeki kar miktarının şu an için yeterli olmadığını dile getirdi.

Erciyes

Kayağa yapışmayan "toz karı" ile ünlü Erciyes Kayak Merkezi'nde de kayak sezonunun hava şartlarına bağlı olarak aralıkının ortasında başlaması bekleniyor.

Kesintisiz kayak yapılabilen uzun pistlere sahip merkezde, snowboard ve kızak gibi çeşitli kış aktiviteleri yapılabiliyor.

Güvenli kayak merkezisına sahip olan Erciyes'te, yaklaşık 2 bin yatak kapasiteli 13 otel bulunuyor.

Erciyes 23 bin metre halat uzunluğunda ve saatte 26 bin 750 kişi taşıma kapasitesine sahip 2'si gondol 19 mekanik tesis ağıyla, misafirlerine farklı noktalarda kayak yapma imkanı sağlıyor.

30 kilometre uzunluğundaki 41 pistte hem profesyonel kayakçılar hem de amatörler kayak yapabiliyor.

Geçen sezon 2 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği kayak merkezine bu sezon 3 milyon kişinin gelmesi bekleniyor. Polonya ve'dan Kayseri'ye charter seferler düzenleniyor.

Son günlerde yağışın etkili olduğu kayak merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 40 santimetre ölçüldü.

Kartepe'de 21 pist var

Kartepe kayak merkezinde bir otel faaliyet gösterirken, 17 kilometre uzunluğundaki 21 pist yer alıyor.

Kayak merkezinde kar kalınlığının 4 santimetre olduğu öğrenildi.

Ilgaz

Kastamonu merkeze 40, Ankara'ya yaklaşık 200, İstanbul'a ise 450 kilometre mesafede bulunan Ilgaz'a, Kastamonu Havalimanı'nın yapılmasının ardından ulaşım daha rahat hale geldi.

Ilgaz Dağı'nda 5,6 kilometrelik pistiyle Yurduntepe Kayak Merkezi'nin yanı sıra Kastamonu ve Çankırı yamaçlarında Ilgaz Dağıve Yıldıztepede yer alıyor.

Ilgaz Dağı'nda 1437 yatak kapasitesine sahip 8 otel bulunuyor.Ilgaz Dağı'ndaki kayak merkezleri henüz kar tutmadı.