• 10 Ağustos 2021 00:29
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Tahminler tutmuyor, öngörüler geçersiz

Bu haberi dinleyin
10 Ağustos 2021 Tahminler tutmuyor, öngörüler geçersiz

Pandeminin Delta varyantının öncekilerden hızlı yayılması gibi etkenlere son günlerde peş peşe yaşanan yangınların da eklenmesiyle dünya ve Türkiye için yılbaşında yapılan tahminler tutmadı, bundan sonrası için de öngörüde bulunulamıyor.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasında konuyla ilgili haberde şöyle deniyor: 

Türkiye

Türkiye hazirandan sonra oluşacak hızlanmanın da beklentisiyle 30 milyon ziyaretçi, 25 milyar dolar gelir hedeflemişti.

Dünya çapında revize edildi

Benzer durum dünya geneli için geçerli.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yılbaşından beri peş peşe yaptığı araştırmalar ile beklenti ve öngörüleri revize etti. Yapılan son tahminlerde hava trafik hızının haziranında açılması bekleniyordu. Ancak ortaya çıkan veriler sektörde hayal kırıklığı yarattı. Zira revizeler neticesinde beklenen canlanma olmadı.

Avrupa

Avrupa ülkeleri özelikle ve’nin kısıtlamaları gevşettikten sonra vaka sayılarının artması üzerine kısıtlamaları yeniden getirmesi bu arada bir yandan hükümetlerin sık sık karar değiştirmesine tepki gösterilirken bir yandan da yeniden kısıtlamalara gidilmesini isteyenler seyahat pazarındaki belirsizlikleri artırdı. 

Öyle ki tur operatörleri veşirketleri peş peşe programlarını değiştirip daha önce ilan ettikleri uçuş ve satışlarını erteledi

Bu belirsizlik ortamında ve gerçekleşen ilk yarı verileri haziran sonrası canlanma beklentilerine dayalı yılsonu öngörülerinin gerçekleşmeyeceğin gösteriyor.

Fransa

Nitekim yılın ilk verilerinden sonra pandemi öncesi yılda 80 milyonun üzerinde ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaretçi alan ülkesi Fransa bu yıl için kesin tahminde bulunamadı, 50 milyon ziyaretçi alırsa bunun başarı olacağını açıkladı.

İspanya

Ocak-haziran arasındaki 6lık dönemde’ya giden ziyaretçi sayısı geçen yılınnı dönemine göre yüzde 49 düşüşle 5,4 milyon oldu. 2019 yılınınnı döneminde 38 milyon turist ağırlayan’nın 6daki ziyaretçi kaybı 33,4 milyon olarak kayıtlara geçti.

Pandemi öncesi yılda 80 milyon ziyaretçi alan bu yıl yaz sezonu dahil toplam 17 milyon ziyaretçi bekliyor.

Fehmi Köfteoğlu’nun konuyla ilgili yazısı için tıklayın https://www.turizmgazetesi.com/yazi/ilk-yari-karnesi-ve-2-yari-beklentisi/3613