• 02 Ekim 2022 23:39
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Talha Çamaş: “Hayal New York, hayat Nevşehir” olmaz

Bu haberi dinleyin
02 Ekim 2022 Talha Çamaş: “Hayal New York, hayat Nevşehir” olmaz

 

TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş, seyahatliğinin durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken yaklaşan TÜRSAB seçimleri öncesinde adaylara da tavsiyelerde bulundu.

Kafa Radyo’daki Deniz Dikkaya’nın “Turizm Kafası” programına konuk olan Çamaş,  “Bu işi yapacakların vakti ve nakdinin kendisinin olması lazım. Buradan menfaat beklenmemesi lazım” dedi.

“Hayal New York yaşam Nevşehir” olmamalı, gerçekçi olmalı” diyen Talha Çamaş şunları söylüyor:

Gönül çok şey istiyor ama diyorum ki “Hayal New York yaşam Nevşehir” olmaz. Gerçekçi olmak gerekir. Yapabileceğiniz, olabilecek şeyleri söyleyin. Yapılması gerekenler var, bir de geleceğe yönelik planlanması gerekenler var. Vizyoner olmalı, gelecek konuşulmalı. Seyahat acentalarının kendi maddi ve manevi imkanları geleceği okumada yeterli olmuyor. Meslek örgütlerinin esas görevi üyelere para vermek değil, üyelere para kazanmalarını sağlamak, onları nasıl bir geleceğin beklediğini ve ne yapmaları gerektiğini anlatmak eğitmektir. 

Esas olan bilgi üretmek, paylaşmak, hizmet üretmek, çözüm üretmektir. Bunlar için lüks binalara gerek yok. 

Kurumlar gelip geçicidir. Kimse buradan menfaat beklememeli. Bu işi yapacakların vakti ve nakdinin kendisinin olması lazım. Kendi hayatını devam ettirecek, işini inkitaya uğratmayacak, zamanını verebilecek ve kendi kaynaklarını da burası için harcayabilecek bir kişi olması lazım.

Bir silkinme yaşanacak

Seyahat acentacılığı son dönemde çok konuşuluyor. Benim başkanlık yaptığım zaman TÜRSAB’ın 2.000 küsur üyesi vardı şimdi 15.000 gibi bir rakamdan bahsediliyor. Bu sayı çok mudur? Nereden baktığınıza bağlı. Şu anda Z kuşağı hareket halinde, Alfa kuşağı çok yakın zamanda gidiyor, artık Y çok hareketli ve bütün bu kuşaklar da teknolojinin içine doğmuş. 

Dolayısıyla teknolojiyi artık hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. internetin sağladığı müthiş bir olanak var. Artık airbnb gibi, bireysel seyahatleri programlama öne çıkıyor. Bu durumda iş giderek seyahat acentalarından çıkarak kendi kendine organizasyonu gerektiren bir hal alıyor.
Klasik anlayıştaki seyahat acentalarından ancak niş olanların, uzmanlaşmış olanların, teknolojiye, elemana ve kendine yatırım yapanların devamlılığı olacağını düşünüyorum. O yüzden bu alanda bir silkinme dönemi yaşanacaktır.