• 07 Eylül 2022 09:14
  • 0
  • 8 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

THY’nin otel yapması beklenirken İBB’den alınan iki yalı ne olacak

Bu haberi dinleyin
07 Eylül 2022 THY’nin otel yapması beklenirken İBB’den alınan iki yalı ne olacak

AKP’nin belediye kendisindeyken hazine vakıflar ve diğer kurumlardaki tesisi ve birimleri belediyeye devrederken belediyenin muhalefete geçmesi üzerine çeşitli gerekçelerle belediye varlıklarını elinden almaya devam ediyor. Kız Kulesi, Galata Kulesi, Yerebatan Sarayı’ndan sonra iki yalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alındı.

İBB: “Mülklerimize el konuldu”

Mülkiyeti İBB’nin olan Ortaköy’deki Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları İstanbul Valiliği'nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kararıyla belediyeden alınarak Hazine'ye devredildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün İBB'nin milyarlarca lira değerindeki iki mülküne daha merkezi idare tarafından el konuldu” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, daha sonra tarihi yalılarla ilgili yaşanan gelişmeleri düzenlediği basın toplantısıyla anlattı.

İmamoğlu tarihi yalıların önünde bir teknede düzenlenen basın toplantısında “Ucunda hangi kişinin hangi kurum ya da kişilerin ya da şirketlerin çıkarının olacağını henüz bilemediğimiz, yarın öbür gün gerçekten utanç verici birtakım uygulamaların bir benzerinin yaşanma ihtimalini öngördüğümüz bir sürecin açıklamasını yapmak için buradayım" sözleriyle başladı. 

THY-Do-Co otel yapacaktı

İBB Başkanı, İstanbul Valisi'nin imzası İl Özel İdaresi ve-Do & Co arasında restore edilerek otel olarak işletilmesi için 25 yıllık kiralama sözleşmesi imzalandığını, daha sonra bu sürenin 31 yıla çıkarıldığını, 2014yılında İl Özel İdarelerinin kapatılmasıyla valiliğin "Devir Paylaştırma Komisyonu" kararı ile yalıların mülkiyetlerinin 8 Ağustos 2014'te dönemin İBB yönetimine devredildiğini anlattı. 

Otel projesinin 2012 yılında bitirilmesi bekleniyordu. 

İBB'nin iddiaları 

- 3 yıl içerisinde bitirilmesi gereken restorasyon süreci 13 yıldır durdurulmuştur. –

- Tüm uyarılarımıza rağmen inşaat faaliyetleri devam ettirilmemiştir. 

- Burasının minimum 7 milyar lira civarında bir değere sahip olduğu da ortadadır. 

- Artık binanın üstünde neredeyse bitkiler, ağaçlar büyümekte. Yapı, sahipsiz görünüyor. 

- Kamu gücünün kötü kullanım süreçlerinin asla unutulmayacak, hesap sorulacak. 

- Belediyemiz, kendisine ait bu binayı koruma altına almak istedi, ama ne yazık ki, içeri dahi sokulmadık. 

- Defalarca kendi binasına girmeye çalışan belediyemiz çalışanları, hukuksuz bir şekilde binaya alınmadı. 

- Bu bir suçtur. Sözleşmenin feshedildiği aralıktan bu yana ne içeri girebiliyoruz ne binayı teslim alabiliyoruz. 

- Açılan davalar, girişimlerimiz bekletiliyor. Yargıda hüküm verilmiyor. 

- Defalarca bu konunun sulh içerisinde çözülmesiyle ilgili girişimlerde bulunduk. 

- Devletin bir kurumunun devletin bir başka kurumuna karşı bu kadarıp bir davranışının, şahsı koruma tavrının açıklanması gerçekten kolay bir şey değil. 

- Devir iptal edilerek bu kurul marifetiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mülkünü Hazine'ye devretme girişimi. Nasıl bir kurul bu? 

- Binayı tamamen nasıl almayı hesaplıyorlar? Gasp ederek. 

- Bir an önce işgalci şirketin elinden burasının alınarak mülk sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından korunması gerekmektedir. 

Dünden bugüne iki yalı

Yalıların güncel tarihi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe bir tweet serisi paylaştı. 

- II. Abdülhamid tarafından yaptırılıp Hatice Sultan'a hediye edilen Hatice Sultan Yalısı, Cumhuriyetin ilanıyla önce yetimlere tahsis edildi, bir süre okul olarak hizmet etti, arkasından Yüzme İhtisas Kulübü'ne verildi. 

- 2006 yılında yalı valiliğe geçti. 

- Cumhuriyet ile yetimhane ve okul olarak kullanılan yapı, 2002 yılında yaşanan yangınla önemli bir hasar aldı. - 2009 yılında eşsiz bir tarihi değere sahip bu yalıların restore edilerek 25 yıllığına (sonra valilik tarafından bu süre 31 yıla çıkartıldı) işletilmesi amacıyla İstanbul İl Özel İdaresi ile özel bir şirket arasında sözleşme yapıldı. 

-2014 yılında 2 numaralı Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararı ile bu önemli eserlerin mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredildi. 

- Proje devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına Sn. Ekrem İmamoğlu seçildi. Yeni bir anlayış ve bakış açısı da hayata geçti. 

- 2021 yılında Hatice ve Fehime Sultan Yalılarında devam eden projede sözleşmeyekırı önemli hususların giderilmesi, eğer bu gerçekleşmezse sözleşmenin iptal edileceği özel şirkete bildirildi. 

- Özel şirket yükümlülüklerini yerine getirmedi. 2021 tarihinde mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda özetle "inşaatta hiçbir çalışmanın olmadığı, bazı imalatların hasar gördüğü ve restorasyonun 2009 yılından beri bitirilemediği" tespit edildi. 

- Bu nedenlerle özel şirketle yapılan sözleşme şirketin sözleşmeye uygun davranmaması nedeniyle 2022 yılı başında feshedildi. İBB kendi mülkiyetindeki yalılarda tespit yapmak istedi, bu tespit çalışması da kamu görevlileri tarafından engellendi. 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şu an kendisine ait bir mülkü kullanma, bu mülkten gelir elde ederek İstanbullulara hizmet etme hakkı ne yazık ki engelleniyor. 16 milyon İstanbullu bu gelirden ve olanaktan yoksun bırakılıyor. 

THY'nin açıklaması

- Şirketimiz yalıların 2009 yılından buyana kiracısıdır. 

- Yalıların altına, deniz seviyesinin de altında bir yeraltı otoparkı yapılması İBB tarafından talep edilmiş, 25 yıllık kira süresinin 31 yıla çıkartılması karşılığında şirketimiz bu büyük yükün de altına girmiştir. Dolayısıyla, 3 yıl içinde hizmete açma yükümlülüğü ortadan kalkmıştır. 

- Bu yatırım şirketimize yüklenmiş, kültürel mirası ihya etmek ve boğaza bir değer katmak anlayışıyla şirketimiz bu yükün altına girmiştir. 

- Projede bulunmayan seyis evi, hamam gibi müştemilat yapıları da ihya edilerek asıllarına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. 

- Şirketimizin hizmet verdiği sektörünü doğrudan etkileyen birtakım müessif ve menfur hadiseler zaman zaman ihya ve inşa çalışmalarını da yavaşlatmış, son olarak sokağa çıkma yasaklarının dahi uygulandığı Covid-19 salgını, tüm faaliyetin uzunca bir süre mecburen durmasına sebep olmuştur. 

- Yalılarda şirketimize gelir getirici bir faaliyet başlamamış olmasına rağmen, kira sözleşmesinde öngörülen kira bedelleri (aylık 3,6 milyon TL), öngörülen artışlar düzenli olarak yapılarak 13 yıldır ödenmeye devam edilmektedir. Kamu zararı ile ne kastedildiğini anlamak mümkün değildir.

Bakanlık açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğilığından Hazine'ye devredilen Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları hakkında yapılan açıklamada “Bahse konu alanda yapılan tüm işlemler kanunların emrettiği şekilde uygulanmıştır” denildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğilığımız tarafından, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan ‘Hatice Sultan ve Fehime Sultan Yalıları’ hakkında kamuoyunda yer alan gerçek dışı ve yersiz, hukuksuz ithamlarla ilgili olarak açıklama yapma zarureti duyulmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcisinin de yer aldığı 5 Eylül 2022’deki komisyon toplantısında; Hatice Sultan ve Fehime Sultan Yalılarının, daha önce Hazine adına tescilli olduğu ve ilgisi nedeniyle Hazineye devredilmesi gerektiği ortaya konmuştur.

Bu bakımdan; 2014 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesine yapılan devir işleminin 6360 sayılı Kanunun Geçici 1. Maddesinin 5. Fıkrasınakırılık teşkil ettiği hükmüne varılmıştır. Kanunun 1. Maddesinde; ‘Taşınmazların vasfı ve üzerindeki kamu hizmetleri dikkate alınarak ilgisine göre ilgili idarelere devrinin amaçlandığı, okul, cami, karakol binası gibi yerlerin vasfı ve durumu nazara alınarak belediyeler adına tescilinin mümkün olmadığı’ hükmü bulunmakta; okulların belediyelere devredilemeyeceği hususu hüküm altına alınmaktadır. Bahse konu alanda yapılan tüm işlemler kanunların emrettiği şekilde uygulanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğilığı olarak her şart altında hukukun gereğini yapacak, milletimizin menfaatini korumaya tüm gücümüzle devam edeceğiz.