Troya'nın Mirası Kolezyum'da 2 Milyondan Fazla Ziyaretçiye Ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İtalya Kültür Bakanlığı iş birliğiyle Roma'daki Kolezyum Arkeoloji Parkı'nda hayata geçirilen "Troya ve Roma: Antik Akdeniz'in Mitleri, Efsaneleri ve Hikâyeleri" sergisi, açıldığı günden bu yana 2 milyon 66 bin 178 kişi tarafından ziyaret edildi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda serginin ulaştığı ziyaretçi sayısını açıklayarak, Troya'nın kültürel mirasının uluslararası alanda büyük ilgi gördüğünü belirtti. Ersoy, "Troya'nın hikâyesi Roma'da milyonlarla buluşuyor" ifadelerini kullandı.
300'ü Aşkın Eser Bir Araya Getirildi
Sergi kapsamında Türkiye'deki müzelerden getirilen 221 eser, İtalya ve Vatikan müzelerinden seçilen eserlerle birlikte ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Böylece Kolezyum'da, Antik Akdeniz dünyasının ortak tarihine ışık tutan 300'den fazla eser bir araya getirilmiş durumda.
Türkiye'nin zengin arkeolojik mirasını uluslararası arenada tanıtmayı amaçlayan sergide, Troya'nın tarihsel ve mitolojik dünyası ile Roma uygarlığının kökenleri arasındaki bağlar ele alınıyor.
Antik Dünyanın Ortak Hikâyesi Anlatılıyor
Sergi; Troya Savaşı'ndan Homeros'un ölümsüz eseri İlyada'ya, Troya kahramanı Aeneas'ın İtalya'ya uzanan yolculuğundan Roma'nın kuruluş mitlerine kadar geniş bir anlatı sunuyor.
Ziyaretçiler, Anadolu'nun antik çağlardaki siyasi yapısını, Troya efsanelerinin Roma kültürüne etkilerini ve Akdeniz uygarlıklarının birbirleriyle olan tarihsel ilişkilerini farklı dönemlere ait eserler aracılığıyla keşfetme fırsatı buluyor.
Kültürel Diplomasiye Katkı Sağlıyor
11 Haziran'da düzenlenen resmi törenle açılan ve 12 Haziran'dan itibaren ziyaretçi kabul etmeye başlayan sergi, Türkiye ile İtalya arasındaki kültürel ilişkilerin güçlendirilmesini hedefleyen önemli projeler arasında gösteriliyor.
Bakan Ersoy, serginin yalnızca bir sanat ve arkeoloji etkinliği olmadığını, aynı zamanda kültürel diplomasi açısından da önemli bir görev üstlendiğini vurgulayarak, Türkiye'nin tarihî ve kültürel değerlerini dünya sahnesinde tanıtmaya devam edeceklerini ifade etti.
18 Ekim'e Kadar Ziyaret Edilebilecek
Antik Akdeniz'in ortak mirasını gözler önüne seren sergi, Kolezyum'da 18 Ekim 2026 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Roma'nın en çok ziyaret edilen kültür alanlarından birinde düzenlenen organizasyonun, Troya'nın uluslararası bilinirliğine ve Türkiye'nin kültürel tanıtımına önemli katkı sağlaması bekleniyor.







Lütfen Bekleyin.