• 25 Nisan 2021 21:38
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm falcılara kaldı, gelecekbilimciler pandemi sonrası üzerine çalışıyor

Bu haberi dinleyin
25 Nisan 2021 Turizm falcılara kaldı, gelecekbilimciler pandemi sonrası üzerine çalışıyor

2021 yılında gelecek ziyaretçi elde edilecek gelir, aşı pasaportu, kısıtlamaların gevşetilmesi, yasaklanan yurt dışı seyahatlerin ne zaman hangi koşullarla nasıl açılacağı gibi seyahat endüstrisinin görünen ve konuşulan ve haklı olarak ivedi çözüm bekleyen güncel sorunları. 

Ama pandemi ile birlikte içine girilen süreç her alanda olduğundan farklı olarak seyahat endüstrisini temelden değiştirecek sürece girildi.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasında yer alan habere göre başta Birleşmiş Milletler Dünya Örgütü (UNWTO) olmak üzere uluslararası örgütler bu süreçte neler yaşanacağı ve pandemi sonrasının ne olacağı konusunda çalışmalar yapıyor raporlar açıklıyor.

Futurologlar işbaşında

Ama bunlar büyük oranda yakın döneme ilişkin, günübirlik sorun ve konularla ilgili.

Pandemi sonrası uluslararası seyahat endüstrisine ilişkin bir öngörü henüz yok.

Bu arada Danimarka ve İzlanda gibi dünyainde ve kendi ölçülerindede iddiası olmayan ülkeler pandemi sonrasıin ne olacağına ilişkin füturologlara (Gelecekbilimciler) çalışmalar yaptırıyor.

Bu kapsamda Kopenhag Gelecek Araştırmaları Enstitüsüin Geleceği konulu bir çalışma yürütüyor.

Seyahat sigortası alanında faaliyet gösteren Allianz Partners, Futurolog (Gelecekbilimci) Ray Hammond’a pandemi sonrası seyahat endüstrisinin nasıl olacağına ilişkin bir rapor hazırlaması için çalışma yapmasını istedi.

Ray Hammond, hazırlayacağı rapor öncesinde 2040'ta 'Uluslararası seyahatleri ve önümüzdeki 20 yılda yolcu deneyimini etkileyecek olası gelecekteki gelişme ve eğilimler” başlıklı bir makale yazdı.

Seyahat endüstrisinde devrim

Makalede pandemi ile birlikte seyahat endüstrisinde devrim yaratacak gelişme ve değişiklikler olacak” deniyor.

Allianz Partners, Travel Line of Business Pazarlama Direktörü Joe Mason, Ray Hammond’un hazırlayacağı raporun seyahat sigortasını yeniden tanımlamak için önemli olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili olarak Wellington Üniversitesi'nde Doçent olan, "Yarınıni" kitabının yazarı seyahat konusunda uzmanlaşmış dünyanın tek fütüroloğu Ian Yeoman da bu kapsamda çalışma yapıyor.

Sektör geleceğin turisti ile tanışacak

Ian Yeoman, yaptığı çalışma ile sektörün geleceğin turist ile tanışacağını söylüyor.

Pandemi sonrası seyahat endüstrisinin ne olabileceğine ilişkin Fütürist Dr Patrick Dixon da bir çalışma yapıyor. Dixon bu çalışma öncesinde Seyahat Sektörünün Geleceği - COVID Salgını Sonrası Seyahat Endüstrisi konulu bir makale yazdı. 

Dixon makalesinde "Pandemi sonrası dünyanın nasıl görüneceğini söylemek zor. Seyahatler her halukarda devam edecek. Ama nasıl. Biz gelecekbilimciler  bile dünyanın nasıl görüneceği hakkında çok az şey bilmiyor tahminde bulunamıyoruz. Pandemi uluslararası seyahat endüstrisine bir numaralı yararı dünya insanlarını ortak soruna karşı buluşturması oldu” diyor.

Pandemi enternasyonalizmi

Bir başka gelecekbilimci “100 yıldır tartışılan ve kimilerine göre ütopya olan Karl Marx’ın enternasyonalizmi pandemi ile gerçekleşti” diyor.

Seyahat endüstrisi ile ilgili çalışmalar yapan uzamanlar pandeminin hergün yeni bir gelişme ile geleceği bir yana yarın ne olacağının bile kestirilemediğini belirterek fütürologları esprili biçimde “Falcı” olarak tanımlayıp “Seyahat endüstrisinin geleceği falcılara kaldı” diyor.