• 20 Mart 2021 21:47
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm sektöründe yabancı işçi çalıştırma kolaylaştırıldı

Bu haberi dinleyin
20 Mart 2021 Turizm sektöründe yabancı işçi çalıştırma kolaylaştırıldı

Kültür velığından belgeli veya belgesiz işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilecek.

Dünya Gazetesi’nden Fikri Cinokur’un haberine göre Aile Çalışma ve Sosyal Güvenliklığı’na bağlı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olacak Sektörü Yabancı Personel Çalışma İzin Başvuruları Hakkında duyuru yayımlandı. Duyuruda şu görüşlere yer verildi.

Sahadan gelen talep üzerine

‘’2020 yılında tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 salgını, küresel ekonomide büyük etkilere yol açarken bu süreçten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında da gelmiştir. Bu nedenle, gerek sektörünün yeniden canlanmasına destek olunması, gerekse sahadan gelen taleplerin karşılanması amacıyla, önceki yıllarda sektöre sağlanan muhtelif kolaylıkların sürdürülerek 2021 yılında da uygulanmasılığımızca uygun bulunmuştur.’’

Hangi sektörler yararlanacak

Turizm sektöründe yabancı işçi çalıştıracak işletmeler arasında Kültür velığından belgeli veya belgesiz işletmeleri ile bunların bünyelerinde izinli faaliyet gösteren işletmeler arasında SPA, güzellik merkezi, spor merkezi, kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil vb. gibi küçük işletmeler), seyahatleri, belgeli tatil köyleri ve-animasyon organizasyon firmaları ile müstakil eğlence yerleri yer alıyor.

Asgari ücretten az üret olamayacak

Turizm sektörü ve bağlı alt sektörlerde çalıştırılacak yabancılara en az ödenebilecek ücret başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücretten daha düşük olamayacak.

Kota uygulanmayacak

Kültür velığından belgeli işletmeleri, belgeli tatil köyleri, bünyesinde hamam sauna vb. kompleks bulunduran belgeli işletmeleri veya Seyahat belgeli işletmelerle anlaşmalı hamam ve saunalar ve resmi makamlardan alınmış faaliyet izni bulunan termal oteller tarafından uzmanlık ustalık gerektiren işlerde istihdam edilecek yabancılar için en az on (10) Türk vatandaşı çalıştırılması halinde, her bir yabancı içinrı beş (5) Türk vatandaşı istihdamına ilişkin kotarıca uygulanmayacaktır.

Kültür velığından belgeli veya belgesiz işletmelerinin bünyelerinde izinli veya sözleşme ile faaliyet gösteren işletmelerde (kuaför, kuyumcu, deri, halı, tekstil satışı vb. küçük işletmeler) en fazla iki yabancıya çalışma izni kriterlerine tabi tutulmaksızın çalışma izni verilebilecektir.