• 09 Temmuz 2022 00:34
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde büyüyen personel Sorununa 18 maddelik çözüm

Bu haberi dinleyin
09 Temmuz 2022 Turizmde büyüyen personel Sorununa 18 maddelik çözüm

Pandemi (Küresel salgın) seyahat endüstrisinde işletmeler ile birlikte istihdamda da yıkıcı bir etkiye neden oldu. Sektörde işten çıkarmalar yaşandı. Bu arada çok sayıda çalışan sektördenrılarak başka alanlara kaydı. Bunun ilk sonuçları, Avrupa havaalanlarında her gün biraz daha büyüyüp yayılan personel yetersizliğinde yaşanıyor. Bünyesindeki Mercure, Ibis ve Fairmont gibi markaların da olduğu 110 ülkede otel işleten Accor Grubu, dünya çapında 35 binden fazla işçi açıkları olduğunu açıkladı.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde şöyle deniyor:

Korona sonrası toparlanmaya çalışan dünyainde personel sorunu yaşanıyor. Yalnız Avrupa Birliği’nde (AB) Covid-19’un istihdamını yüzde 9,3 azalttığı tahmin ediliyor. Bu da  3,6 milyon kişiye karşılık geliyor.’da sektörün yetişmiş personelin dörtte birini yitirdiği belirtiliyor. Bu oran Avusturya ve Belçika’da sektör istihdamının yarısına ulaştı.’da sektördeki yetişmiş personel kaybı yüzde 20. 

Personel yetersizliği uluslararası otel zincirlerinde de yaşanıyor. Accor İcra Kurulu Başkanı Sebastien Bazin dünya çapında 35 binden fazla personel açıkları olduğunu söyledi.

Kısa adı EFFAT olan Avrupa Gıda, Tarım ve Sendikaları Federasyonu’nun hazırladığı raporda, şirketlerin pandemi döneminde sorunun geleceğe olası yansımalarını dikkate almadan işten çıkarmalar yaptığı belirtilerek bunun da çalışanların sektörü terk etmesine neden olduğu belirtiliyor.

Belirsizlik

Raporda kısa vadeli vizyon ve hızlı kâr arayışının istikrarsızlığı artırdığı bunun da yüksek personel devir hızı ve kalifiye personel sıkıntısı ile sonuçlandığına işaret edilerek şöyle deniyor:

Covid -19 salgını konaklama endüstrisini sert vurdu, sektör derin bir krize sürüklendi. Bunların istihdam üzerinde yıkıcı bir etkisi oldu, sektörü kısa süreli çalışmaya, geçici veya kalıcı olarak işçi çıkarmaya zorladı. Pek çok işçi, toparlanmanın belirsiz olması ve temel aldığı düşük ücretler nedeniyle gelir desteğinin genellikle iyi bir yaşam standardı sağlamaması nedeniyle konaklama endüstrisindenrıldı. Sektörde çalışanlar, daha düzenli çalışma saatlerini ve daha iyi bir iş-yaşam dengesinin olduğu alanlara kaydı.

Deneyimli personeli elde tutmak için

Raporda konaklama kesiminde çalışanların başka bir yerde daha iyi bir iş bulana kadar kaldıkları bir geçiş sektörü haline geldiğine dikkat çekilerek diğer sektörlerin daha iyi ücret ve koşullar sunmaya istekli olduğu, becerilere sahip deneyimli aşçıları, garsonları ve diğer profesyonelleri elinde tutmak için mücadele ettiği ifade ediliyor.

Turizm, vizyonu ile yeniden inşa edilmeli

EFFAT sektörde ciddi sorun haline gelen personel yetersizliği ile ilgili durumu ve buna yönelik önerileri 18 maddede topladı. Öne çıkanlar şöyle :

Seyahat ve endüstrisi çok uzun bir süredir sürekli büyüme, kısa vadeli finansal çıkarlar ve kar maksimizasyonu peşinde koşarak düşük maliyetli modellere, işgücüne yetersiz yatırıma ve artan istihdam güvencesizliğine yol açtı. Geleceğini yeni paradigmalara dayanmalı. Sektör; daha fazla konuma dayalı, mevsimselliği azaltma, hizmet kalitesi, istihdam istikrarı, insan sermayesine yatırım, beceri ve eğitim, sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için kârların yeniden yatırımı, adil dijital ve yeşil geçişler etrafında yenilik ve şirketleri, destinasyonlar, yerel topluluklar, turistler ve işçiler arasında daha iyi bir kâr dağılımını temel alan bir vizyon ile yeniden yapılandırılmalı.

Çalışanların sosyal konumları dikkate alınmalı

Turizm işleri genellikle başkalarının boş zamanlarının olduğu veya tatilde olduğu zamanlarda yapılır. Akşam, gece, hafta sonu gibi “anti-sosyal” çalışma saatleri asgari düzeyde tutulmalı ve çalışanların müsaitlik durumu ve tercihleri dikkate alınmalı.

Taşeronluk gözden geçirilmeli

Şirket içi personel daha aşina ve işletmeye sadık olur. İşletmeler temel alan ve diğer birimlerde taşeronluk gözden geçirilmeli.

Bunlar da önemli

Çalışma koşullarını ve ücretleri iyileştirilmeli, mevsimlik çalışma yer yıl boyu çalışma sağlanmalı, çıraklık eğitimi teşvik edilmeli, işyerinde güvenli ortam yaratılmalı, cinsel taciz ve şiddetten uzak durulmalı, cinsiyet eşitliği ve çeşitliliği sağlanmalı, mevsimlik çalışanların entegrasyonu sağlanmalı, çalışanların çevre duyarlılığı artırılmalı, sosyal yaşam geliştirilmeli, kadın işçilere öncelik verilmeli, mesleki eğitim sağlanmalı, çalışanlara söz hakkı verilmeli

Ülkelerde durum

• Belçika'da konaklama sektörü 2021'in başında çalışan sayısı yüzde 40 azaldı.

• Fransa'da 237.000 çalışan iştenrıldı ve 2021yılı başında 300.000 iş gücü açığı oluştu.

'da, konaklama endüstrisindeki neredeyse her dört işten biri pandemi sırasında kaybedildi. Şirketlerin yüzde 80'inde Kalifiye işçi sıkıntısı yaşanıyor.

• Avusturya'dade istihdam edilen kişi sayısı 2019'da 230.000'den pandemi sırasında 132.000'e düştü kış sezonunda yaklaşık 50.000 işgücü açığı oluştu.

’de konaklama sektörü pandemi sırasında 660.000'den fazla çalışanı kaybetti. Sektörde 400.000 işgücü açığı var.

• İrlanda'da, pandemi sırasında endüstrisinde 180.000 işgücü kaybedildi, şu anda 40.000 açık var.

• Macaristan'da konaklama sektöründe çalışan kişi sayısı 2019'da 193.000 iken 177.000 düştü.

• Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç'te, Covid-19 pandemisi sırasında konaklama sektöründe istihdam edilen kişilerin sayısı yüzde 67'ye kadar düştü 

• Avrupa’nın en büyükAlmanya’nın bayrak taşıyıcısı’da personel sayısı 40.000 azaltıldı. 140.000 olan çalışan100.000’e düşürüldü.