• 17 Temmuz 2022 23:58
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Uçuş iptalleri nedeniyle slotlarda yeni düzenlemeye gidilecek

Bu haberi dinleyin
17 Temmuz 2022 Uçuş iptalleri nedeniyle slotlarda yeni düzenlemeye gidilecek

Personel yetersizliği nedeniyle iptal edilen uçuşlar havayollarının havaalanlarına inişlerini düzenleyen slot sayılarına yansımaya başlaması üzerine Avrupa Birliği (AB) komisyonu devreye girerek slotların pandemi döneminde olduğu gibi uygulanması için öneri hazırladı.

Komisyonun önerisinin Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından onaylanması gerekecek. Kabul edildiği takdirde, yardım hükümleri kış sezonunun başlangıcından 30 Ekim'den itibaren geçerli olacak ve hava trafiğinin tam olarak düzeldiği tahmin edilen 26 Mart 2024'e kadar sürecek.

Komisyon önerisindeşirketlerine verilen slotlarda geçerli olan 'kullan ya da kaybet' kuralının bu dönem kullanılmaması, havayollarının normalde planladıkları kalkış ve inişlerinin yüzde 80'ini bir sonraki sezonda kullanabilmeleri isteniyor. 

Mart 2020'de havayollarının Covid-19 salgını sırasında boş uçuşlar (hayalet uçuşlar) gerçekleştirmesini önlemek için 'kullan ya da kaybet' kuralı Ekim 2022'ye kadar askıya alınmıştı.

ACI Avrupa Genel Direktörü Olivier Jankovec AB Komisyonu’nun slot kullanım kuralları ile ilgili önerisini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Havalimanları, pandemi sırasında havayolları için slot muafiyeti ihtiyacını gördü ve kabul etti. Ancak, bu muafiyetlerin, bağlantıların ve havaalanları için kaybedilen gelirlerin de beraberinde geldiğine şüphe yok,” dedi.