• 09 Eylül 2022 22:57
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

‘Ucuz kış tatili'ni BBC, DW, İndependent haber yaptı, kim ne dedi

Bu haberi dinleyin
09 Eylül 2022 ‘Ucuz kış tatili'ni BBC, DW, İndependent haber yaptı, kim ne dedi

Pahalı enerji ve doğalgaz kısıtlamasının neden olacağı sıkıntıya karşı kışı sıcak ve ucuz Akdeniz ülkelerinde geçirilmesine ilişkin tartışmaların Türkiye ile ilgili bölümü yurt içinde ve uluslararası alanda tartışılmaya devam ediyor.

Konuyu yayın kuruluşu BBC ve Alman yayın kuruluşu’nın Sesi DW’den sonra İndependent’de geniş biçimde haberleştirildi. Eski başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut da konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Konuyu

BBC “Avrupa’da artan enerji fiyatları nedeniyle Türkiye’ye bu kış daha fazla turist mi gidecek?”’nın sesi DW “Almanlar kışı Türkiye'de mi geçirecek?”

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) “Türkiye, ve kışın Avrupalı emekliler için yarışacak” İndependent “Türkiye'de günlüğü 27 eurodan nasıl 22 gün tatil yapabiliyor?”

Başlıklarıyla haberleştirdi

Kim ne yazdı

BBC :

‘Kışın ucuz tatil yeni bir durum değil’

Ortadaki durumu BBC Türkçe’ye yorumlayan, gazetesinin editörü Fehmi Köfteoğlu, kışlarında öncelikle yabancılara yönelik ucuz tatil anlayışının yeni bir durum olmadığına dikkat çekiyor.

Gazeteci Köfteoğlu, “2021 yılında, yaklaşık 400 bini’dan olmak üzere Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinden yaklaşık 1 milyon gelmiş. İki katı bile gelse en fazla bu kadar kişi daha gelir. Daha fazlası rakamlar afaki” yorumunu yapıyor.

Uzun yıllardır haberciliği alanında çalışan, Köfteoğlu bunu otellerin kışın kapalı kalmaya karşı bir önlemi olarak açıklıyor:

“Eskiden beri ucuz fiyatlarla, özellikle de’da satışlar yapılıyordu. Kış döneminde otel işletmecisi, otel kapalı kalmasın diye ucuz fiyat veriyor.

‘Türkiye zaten ucuzlamıştı, enerji fiyatları da ek etki yaptı’

Gazeteci Köfteoğlu, TL’nin son dönemdeki değer kaybı nedeniyle yaz döneminde Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye çok büyük bir ilgi olduğunu, bunu kış döneminde de sürmesinin beklendiğini belirtiyor.https://www.bbc.com/turkce/articles/cjqvwx34ddvo

İndependent :

‘Türkiye'de günlüğü 27 eurodan nasıl 22 gün tatil yapabiliyor?’

Bu ortamda sosyal medyaya düşen bir haber, bir miktar "saç baş yolduran" cinstendi. 

Lidl yetkilileri "Tur operatörlerimiz ile beraber, müşterilerimize bu cazip fiyatla daha fazla kontenjan sunabilmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Turizmgazetesi.com sitesinin kurucu editörü 35 yıldır yazarlığı yapan, Dünya Gazetesi'nde de yazılarına devam eden Fehmi Köfteoğlu, bu konunun detaylarını Independent Türkçe'ye anlattı. 

Köfteoğlu'na göre her şeyden önce bu tip ucuz kampanyalar ilk kez yapılmıyor. Üstelik sadece Türkiye'ye de yapılmıyor. 

Tunus, Fas,, ve'ya da günlüğü çok ucuza gelen tatil fırsatları bulmak mümkün.

Fehmi Köfteoğlu'na göre Avrupa'nın-Rusya savaşı sonrası yaşadığı enerji krizi, her yıl gerçekleşen ucuz tatil kampanyalarının bu yıl gündeme gelmesinin nedenlerinden biri olabilir. 

Köfteoğlu, bu sistemde ucuz tatil yapan tüketici memnun, para kazanan tur operatörleri memnun, uçabilen havayolları, kapatmayan oteller iş yapan mağazalar memnun. Bu işi yapanlar kazanıyor ki bunu yapıyor, ama kazanmanın şekli farklı" diyor. https://www.indyturk.com/node/551041/ekonomi%CC%87/t%C3%BCrk-liras%C4%B1n%C4%B1n-ucuz-olmas%C4%B1yla-bile-a%C3%A7%C4%B1klanam%C4%B1yor-bir-turist-t%C3%BCrkiyede-g%C3%BCnl%C3%BC%C4%9F%C3%BC

DW:

Almanlar kışı Türkiye’de geçirecek mi?

Almanya'daki farklı seyahat portallarının sayfalarına bakıldığında kışın tercih edilen, Türkiye, Tunus veya bazı Uzak Doğu ülkelerinin Ocakında en ucuz destinasyonlar olduğu görülüyor. Tartışmalara neden olan Lidl'in sunduğu gibi 21 gece/22 günlük tatil Ocak 2023'te arandığında ise Antalya'te 550 eurodan başlayan tatil fırsatlarının olduğu göze çarpıyor.

Alman tur şirketleri benzeri kış tatillerini aslında uzun süredir sunuyor. Kışlarının geçirildiği söz konusu tatillerde önde gelen destinasyonlar da Türkiye, Tunus,, ve Tayland.

Yunanistan'dan ‘bize gelin’ çağrısı yapıyor as amaın kışlarının'ın tatil beldelerinde geçirilmesi gerçekçi görünmüyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi kışlarını yurt dışında geçirenlere yönelik kesin veriler olmadığını aktardı. 

Almanya'dan çok sayıda kişinin enerji tasarrufu için Türkiye gibi ülkeleri tercih edeceğine ise şimdilik şüpheli bakılıyor. Zira başka bir ülkede uygun fiyata kışı geçirecek olsa da'da kirasını ve yan giderlerini ödemeyi sürdürmesi şart. Dolayısıyla önümüzdeki kış bir kişinin yurt dışına gitmesi halinde bile ödeyeceği sabit aidatları olmaya devam edecek. https://www.inspiredminds.de/tr/lidl-tatili-almanlar-k%C4%B1%C5%9F%C4%B1-t%C3%BCrkiyede-mi-ge%C3%A7irecek/a-63036565

ATOR:

Enerji krizi ve enflasyon karşısında, birçok Alman, yaşam maliyetinin daha düşük olduğu ülkelerde uzun süreli izin almayı düşünüyor.

Türkiye, kışlarında Avrupalı turistlerin bölgeye olan ilgisinin önemli ölçüde artacağına güveniyor. 

Mısırlığı, yerel otelcilere Avrupalıların uzun süreli konaklamaları için öneriler geliştirme talimatı verdi ve Türkiye'nin "tüm turistleri cezbetmemesi" için otelleri bununla gecikmemeye çağırdı. 

Mısır'da kararlılar, tekliflerini fiyat olarak Türkiye'den daha cazip hale getirmek istiyorlar.

Yunanistanı Vasilis Kikilias, Berlin'e yaptığı ziyarette Alman emeklilerini kışı ülkesinde geçirmeleri için görüşmeler yaptı.

Binali Yıldırım/ Eski başbakan/AKP Genel Başkanvekili: 

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji sorunu yaşayan Avrupalılar buraya gelsinler. Gönlümüz de geniş, herkese yer var. Kışı Türkiye’de geçirelim” 

Yiğt BulutCumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut

“İlahi Adalet! Gazı kesilen AB vatandaşlarından en az 1 milyonu bu kışı Türkiye’de geçirmek için harekete geçti. İstanbul, İzmir, Antalya ve birçok ilde oteller kışı dolu geçireceği gibi ev alım ve kiralama için harekete geçtiler! Malınızı ucuza kaptırmayın. Muhtaçlar! İlahi adalet!”