• 27 Ağustos 2022 23:49
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Vize çilesinde ekonomik kriz ve yükselen kredi riskinin de etkisi var"

Bu haberi dinleyin
27 Ağustos 2022 "Vize çilesinde ekonomik kriz ve yükselen kredi riskinin de etkisi var"

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için geçerli Schengen ve Amerika’dan vize alma işlemlerinde yaşanan sorunlar devam ediyor. Konuyla ilgili olarak diplomatik alanda ve siyasetçilerin girişimler de sonuç vermiyor.

Yurttaşların Schangen vize talebindeki red oranı artıyor. Bazı ülkelerde 10 başvurunun 6’sı reddediliyor.

Bu arada vize taleplerindeki red oranı ile birlikte randevu tarihlerinin uzamasında ekonomikve bu nedenle Türkiye’ye  verilen Riski Primi^nin (CDS) yükselmesinin de etkisi olduğu belirtiliyor. Şeref Oğuz Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde vize konusunda yaşanan sorunlarla ilgili yazısında şöyle diyor:

“Her şeybilite üzerinden” 

Ülkenin risk primi ile pasaport riskinin ne ilişkisi var? 

Ülkemiz üzerinden Avrupa'ya ciddi bir Suriyeli akını var. Köprü coğrafyamız zaten böylesi bir zemin hazırlıyor, Doğudan Batı ülkelerine doğru... Bu da Avrupa'ya seyahatte vatandaşlarımıza yönelik algı bozulmasına yol açıyor. 

Vize sorunu nasıl aşılabilir? 

Avrupa'da Türkiye algısı, gerek ekonomik durumumuz gerek mülteci hareketliliği sebebiyle eski gücünde değil. 

Biz AB üyesi olmadan, Gümrük Birliği üyesiyiz. Öteden beri bu durum AB ilişkilerinde vize sorununu gündeme getiriyor. Uluslararası ölçekte her şey,bilite üzerinden yürür. Bir kere kaybetmeye başladığında kaçak, göçek göçmen muamelesi görürsün. Diğer ülkeler sizi her an "düzen bozucu" ve tehdit olarak algılar. Ülkede bozulan makroekonomik dengeler, yükselen hayat pahalılığı uluslararasındaki itibarı da alıp götürüyor.

“Uluslararası ölçekte her şey,bilite üzerinden yürür. Bir kere kaybetmeye başladığında kaçak, göçmen muamelesi görürsün. Diğer ülkeler sizi her an "düzen bozucu" ve tehdit olarak algılar.

Türkiye'nin risk primi zirvelerde dolaşıyor. 5 Yıllık Risk Primini Gösteren CDS puanı 817 seviyesinde. Türkiye'nin sadece risk primi yükselmedi. Her alanda risk primi arttı. Öyle ki pasaportun bile risk primi tırmanmış durumda. Bunu vizeler üzerinden izleyebiliyoruz. Öğrenci vizesinden turistik vizeye kadar seyahat akışlarında sorunlar çıkıyor; AB vizeleri problem oluyor. Sorunlar büyüyerek devam ediyor” dedi.

Red oranı en hızlı artan ülke

Bu arada hergün daha da büyüyen vize sorununu manşet yapan Karar Gazetesi’nde AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer’in "Türkiye'de daha karmaşık ve aldatmaya açık başvurular var” dediği açıklamasını aktararak bunula Türkiye'nin vize retlerinde Afrika ve Ortadoğu ilenı klasmana koyulduğu belirtiliyor.

Schengenvisainfo. com'un editörü Shkurta Januzi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'deki vize ret oranlarının daha hızlı ve istikrarlı arttığını belirtti. 

Buna göre, Türkiye'den yapılan vize başvurularının 2016'da yüzde 6,7'sini reddederken, bu oran 2018'de yüzde 11,9'a, 202 Tde yüzde 22,2'ye yükseldi. Fransa'nın ise 2016'da yüzde 3,2 olan ret oranı 2018'de yüzde 5,8'e, 2021'de yüzde 13’e yükseldi.

Öte yandan vize ret kararlarına Latin Amerika ülkelerin de sıçradı. Meksika hükümeti Türklerin sınırdan ABD'ye geçişlerini gerekçe göstererek vize başvurularını reddediyor.