• 10 Mart 2022 17:13
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

2021 Yılı Turizm Gelirleri

Bu yazıyı dinleyin
Bahattin Yücel 10 Mart 2022 2021 Yılı Turizm Gelirleri

 

Yeni sezon yaklaşırken, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşa dünya ekonomisini derinden etkiledi.. Türkiye de kaçınılmaz olarak, bu gelişmelerden nasibini aldı. Petrol ve doğal gaz fiyatlarında olağanüstü artışlar, kısa süre öncesinde yabancı para birimleri karşısında dramatik düşüş yaşayan liranın erimesi, halkın günlük yaşamını alt üst etmeye yetti. 

Sınırlarımızın ötesinde savaşa varan gerginlik yaşanırken, Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2022 sezonunda Türkiye’nin bu sorundan etkilenmeyeceğini ilan etti. Ardından yeni sezona ilişkin beklentilerini açıkladı. 

Bakan Ersoy; geçtiğimiz 2021 yılında hedeflerin tutturulduğunu, 24 milyar dolar döviz geliri elde ettiğimizi ve 30 milyon turistin ülkemize geldiğini dile getirdi. Bakan Ersoy bu rakamları bir defada vermedi, defalarca gözden geçirerek yeniledi. 9 Mart 2022 günü katıldığı bir televizyon programında, son kararını vermiş olmalı ki, yukarıdaki 24 milyar dolar ve 30 milyon ziyaretçi olarak açıkladığı rakamlarda karar kıldı.

Oysa 2021 yılına ilişkin gerçekleşen sayıları kesinleştirmeden önce;hedef rakamları tam 4 kez düzeltmişti. İlk olarak; sezonun bitiminde CNN televizyonunda katıldığı, Ahmet Hakan’ın ‘Tarafsız Bölge’ programında-20 Ekim 2021 akşamı- 22 milyar dolar olarak yenilediklerini söyledi.

Kısa süre sonra 25 Kasım ’2021 günü Antalya’da katıldığı, 11. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada ise 2021 ziyaretçi sayılarına ilişkin hedefin 29 milyon kişiye yükseltildiğini, söyledi. 

Konuşmasının ilgili bölümünde; “şikâyet etmek yerine risk alan turizmciler sayesinde, sene başında 25 milyon ziyaretçi, 20 milyar dolar olan gelir hedefimizi, sonrasında 25 ve 28 olarak yenilemiştik. Şimdi ise 29 milyon ziyaretçi, 24 milyar dolar turizm geliri olarak düzeltiyoruz”, dedi. 

Bakan Ersoy Resort kongresinden iki gün önce katıldığıUludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada ise 2021 yılı turizm gelir hedefini 21 milyar dolar olarak güncellediklerini;2020’de gerçekleşen 12,1 milyar dolarlık döviz gelirine karşılık, 2021’nin ilk 9 ayında 16,9 Milyar Dolar seviyesine gelindiğini ve 2021 yılı hedeflerinin 21 Milyar Dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Bakanın sürekli değişen -kendi deyimiyle güncellenen hedeflerine-28 milyon turist, 22 milyar dolar gelire ulaştığımız zaman, bir önceki seneye kıyasla; Türkiye'de turist sayısında yüzde 75, gelirde yüzde 85 artış yakalamış olacaktı. 

Bakan iddiasını daha da ileri götürdü. “Sezona girerken söylediğimiz; 'V' çıkışını gerçekleştireceğiz. Bizim seviye olarak kendimize rakip gördüğümüz ülkeler, Yunanistan ve İspanya. Muhtemelen İspanya, biz yüzde 75 büyürken, yüzde 10 büyümüş olacak, Yunanistan da yüzde 30 büyümüş olacak" değerlendirmesini yaptı.

Bakanın sürekli değiştirdiği döviz geliri ne var ki, TCMB’nin 2021 yılında elde edildiğini açıkladığı verilerle ile bir türlü örtüşmedi. Bakan 24 milyar döviz geliri beklerken, TCMB kaynakları gelen ziyaretçilerin yaptıkları harcamaların, 20,9 milyar dolarda kaldığını açıkladı.

Aradaki çelişki yukarıda sözünü ettiğimiz TV yayınında hatırlatılınca; TCMB ’nın gelir hesaplama yönteminin, havayolu taşımacılığını dikkate alınmadan yapıldığı, yanıtını verdi. 

Bakan bu uyarıyı yapanların konuyu bilmediklerini de öne sürdü. Uyarının eski bir turizm bakanından geldiğini öğrenince, bu kez uyaran kişinin bu konuyu mutlaka bilmesi gerektiğini öne sürerek, açıkladığı rakamlarda ısrar etti. Ve ekledi; sıradan vatandaş bilmeye bilir. Ama Bakanlık yapmış bir kişinin bilmemesi kabul edilemez diyerek, eleştirdi.

Bu durumda; TCMB hesaplama yönetiminin yıllardır sürdüğünü-2004 yılından bu yana-yurtdışından gelişlerde ağırlıklı olarak havayolu taşımasına ödenen bölümün, çıkış yapılan ülkeyi ilgilendirdiğinin altını çizelim.

Bakan’ının iddia ettiği uygulamanın; TCMB ’nın,” turizm harcamaları” başlığı altında gösterilen, T.C. yurttaşlarının yurtdışı çıkışlarında yapılan hesaplama için geçerli olduğunu anımsatalım.

Kuşkusuz Bakanlar her şeyi bilemezler. 

Yanılmaları da doğaldır. 

Ancak gerçeği örtmek amacıyla ve bilerek yanlış yapmamaları asıldır.