• 18 Nisan 2022 18:20
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

2022 Yaz Sezonu başlarken (1)

Bu yazıyı dinleyin
Bahattin Yücel 18 Nisan 2022 2022 Yaz Sezonu başlarken (1)

Kriz derinleştikçe gerçekçi önlemler almak yerine, sorunun dış güçlerden kaynaklandığı algısı yaratmaya yönelen AKP Yönetimi, çözümü gerçek üstü yöntemlerde arıyor. 

Bir yandan gelişmiş ülkelerden örnekler vererek, seçmenlerini Batı ülkelerinde de yaşam standartlarının kötüleştiğine inandırmaya çabalıyor. Öte yandan yakınlarına ihaleler vermeyi, yeterlikleri kuşkulu yöneticileri kritik görevlere getirmeyi sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla, kıyıların halka açık kalmasının güvencesi olan, kıyı kenar çizgisinin belirlenmesi yetkisini valiliklere bırakan karar tipik bir örnek. Amaçları belli. Kıyıların büyük ölçüde para ödenerek kullanılacağı ticari ortamı hazırlamak. 

Bir anlamda; iktidardan gitmeyecek gibi davranırken, diğer yandan yarın gidecek gibi yükleniyorlar. 

Bu yaklaşımın; turizmden yüksek döviz geliri elde ederek, enflasyonun aşağı çekileceğine olan inancını her fırsatta açıklayan ekonomi yönetiminin, beklentilerine nasıl katkı yapacağını kestirmek çok zor. Henüz dile getirilmiyor ama bir süre sonra turizmden de hayal ettikleri sonuçları alamayınca, bu kez Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı bahane etmeleri sürpriz olmayacak.

Önce Rus pazarını ele alalım. 

ABD öncülüğünde Batının; Rusya’yı uluslararası ödeme sistemlerinden dışladığını ve bu ülke yurttaşlarının, dışarıdaki malvarlıklarına el koyduğunu unutmadan sürdürelim. 

Olası bir döviz krizine karşı hızla önlem alan Rus Yönetiminin, yurtdışı çıkışları azaltmak amacıyla, iç talebi canlandırmaya yönelik yoğun bir kampanya yürüttüğünü de not edelim.

Özellikle uygulanan ambargolar yüzünden, başta ABD ve İngiltere’deki finans kuruluşları ile İrlanda ağırlıklı leasing şirketlerinden sağlanan, Rus Sivil Havacılık filosunun büyük bölümünün, dış hat uçuşlarını gerçekleştiremediklerini de unutmayalım.

Bu sorunu aşmak amacıyla ilk girişim Türkiye’de yapıldı. Sivil Havacılık Kurumu (SHGM); Rusya’da faaliyet gösteren, T.C. Yurttaşlarına ait bir şirketin başvurusunu kısa sürede olumlu karşılayarak, lisans verdi. 

Büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç hafta içinde bu şirkete ait uçaklar Türk bayrağı ile uçmaya başlayacaklar. Şimdilik kaç koltukluk bir kapasite yaratılacağı bilinmiyor. Ama kesinleşmek üzere olan bir gelişme daha var. 

THY ve Pegasus ’un Rus pazarındaki talebi kendi filolarında bulunan uçaklarla karşılayabilmeleri için, 1.4 milyon koltuk ayrılmasına ilişkin izinler, iki ülke tarafından karşılıklı olarak verildi.

Bu gelişmenin ardından Rus pazarından 2022 sezonunda ülkemize gelebilecek ziyaretçi sayısının, en iyimser varsayımla 2,5 milyon kişiyi geçemeyeceği anlaşılıyor. Oysa beklentiler yıl başında 6,5 milyon kişiydi.

Ukrayna Pazarındaki durumu uzun boylu düşünmeye gerek yok ama beklentinin 2,5 milyon kişi olduğunu unutmayalım.

Gelelim son 20 yılda AKP’nin en istikrarlı uygulamasına. 

AKP iktidarında OECD Ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısında yaşanılan sürekli düşüşe karşın, başta Almanya olmak üzere AB’den beklentilerimize.

Bu ülkelerde “pandemi” sürecinde azalan harcamaların katkısıyla, tasarruflarda olağandışı artışlar gözleniyor. “Deposit Solutions” adlı kuruluşun araştırmasına göre; Avrupalıların tasarruf hesapları toplamı; 2021 yılında 585 milyar Euro oldu. Artan tasarrufların seyahate yansıması bekleniyor(du).

Gerçekten salgından dolayı getirilen, sokağa çıkma ve seyahat yasakları nedeniyle, evlerine kapanan Avrupa ülkelerinde, insanların rekor miktarda para biriktirdikleri belirtiliyor.

Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirmede; “Avrupalıların tasarruflarındaki bu artış turizm sektörüne de yansıyacak. İki yıldır ertelenen seyahat taleplerine yansıyacak” deniliyor.

Örneğin Almanya'da hane halkı üst üste sekizinci kez Avrupa tasarruf şampiyonu oldu. Tasarruf sahipleri geçen yıl 388,5 milyar Euro ile 2019'daki tasarruflarını yüzde 45 artırdılar. 

İkinci sıradaki Fransa'da; 260,7 milyar euro, üçüncü sıradaki İtalya’da 122,7 milyar euro ve dördüncüİspanya’da; hane halkının tasarrufları 78,2 milyar Euro’ya ulaştı.

Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı; enerji bağımlısı Alman ekonomisini, tasarrufları başka alanlarda kullanmaya yönlendirebilir.

(devam edecek)