• 31 Aralık 2020 21:14
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dijital dünya ve sally örneği

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 31 Aralık 2020 Dijital dünya ve sally örneği

DİJİTAL DÜNYA VE SALLY ÖRNEĞİ

 

Pandemi ile birlikte, Türkiye gündeminde kurtuluş reçetesi sunanların büyük çoğunluğu, bu krizin ilacının DİJİTALLEŞME olduğunu söylüyor. Söylüyorlar ama ortaya konanlara bakmak gerekiyor.

 

Turizm sektöründe  kavram kargaşası çok daha açık görülüyor. Otellerde akıllı telefonlarla yapılan rezervasyon, otele giriş işlemleri, QR kodlu menüler hatta kapı kilitleri artık teknolojik olarak olağan sayılırken bizde “dijital devrim” olarak adlandırılıyor; “Bir Tıkla Temassız Tatil”…

Diğer yandan “VISIT”li, “GO”lu kent ve ülke tanıtım web sayfaları,  App’ler de birer devrim sayılıyor. Oysa bunanlar  zaten denenmiş ve denenmekte olan yöntemler.  Başarılı ve etkin olunamama nedeni nedir, diye şimdi hepimiz düşünüyoruz…Önemli olanın , güvenirlilik, doğallık, içerik olduğu daha anlaşılamadı…

17 aralık2020 tarihli Zeit Magazine de aşağıda göreceğiniz YouTube kanalının  tam sayfa ilanında yaptığı video çalışmalarına övgüler yağdırılan, Sally (Saliha Özcan)ı görünce hatırladım.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır, 5 yıl önce beni arayıp bir arkadaşı vasıtasıyla  tanıdığı, Almanya’da yaşayan genç ailenin YouTube kanalında yemek programları yaptığını ve çok izlendiğini;“sizin hazırladığınız Antalya Lezzetleri kitabıyla o kanalda Antalya Tanıtımı yapılabilir mi” diye sordu. O zaman Sally’nin birkaç videosunu izledim, ilginç buldum. Bugün ise bir kadının böyle başarı elde etmesinden gurur duyuyorum.

2012 yılında, ilk videosunu youtube da yayınlayan Sally ( Saliha Aşık) Almanya’da doğmuş ve üniversitede alman dili pedagoji, İngilizce okuyup öğretmen olmuş, Murat Özcan ile evli bir kadın. Hayat hikayesini TRT INT den, kendi kanalına, wikipedia’dan tüm sosyal medyadaki programlarda okuyup dinleye bilirsiniz.  En son yayınladıkları podcast programında Sally ve Murat Almanca olarak kendi çocuklarını anlatıyorlar. Şimdi biraz da sayılar vererek 8 yıllık bu başarı hikayesini anlatmaya çalışayım.

Sally’in kendisinin Birinci kanalının  1.790.000  ikinci kanalının 69.000 abonesi var, bu sayılar  her gün yükselmeye devam ediyor. 470 Milyon kez ziyaret edilmiş 1200 videosu var. Pekiyi, Sally’i kimler takip ediyor? Almanca konuşan Almanya Avusturya ve İsviçre’den ağırlıklı takipçilerin yüzde sekseni 16/54 yaş arası yaş ortalaması çok dinamik bir kitle, Instagramdan ulaşanlar 1. sırada sonra facebook ve arkasından pinterest geliyor. Cinsiyet oranı 0/0 77 kadın 0/0 23 erkek. Her hafta bir kez yeni yayınlamaya başladıkları podcast ( kendileri için bir terapi olduğunu belirtikleri sohbet programı) Spotify, Apple, Audionow, Deezer, Google, Fyeo üzerinden erişilebiliyor. Son izlediğim sohbetlerinde Sally ve Murat çocukluklarından bahsediyordu. Çok candan samimi şeffaf duygusal

  • Sally, küçük yaşta annesinden yemek yapma kültürünü öğrendiğini ve her gün evlerinde kek pastanın yapıldığını söylerken, Murat ise evlerinde hiç pasta yapılmadığını bütün içtenliği ile söylüyordu. İkisi de Almanyada ailelerin ısrarıyla Kur’an kursuna gittiklerini anlatırken Sally ilk kez 5 yaşında ablasıyla kursa gittiğini ve hocanın çok sert insan olduğunu, onu hiç sevemediğini, korktuğunu daha sonraki yıllarda tanıdığı Ramazan Hoca’nın ise çok töleranslı olduğunu ve onlara güzel nasihatler verdiğini anlatırken, pedagoji bilgisini paylaşıyordu. Ailelere dolaylı ders veriyordu.
  • Mütevazi bir video ile başlayan bu dijital dünya başarı öyküsünün geldiği nokta, sadece videolarla sınırlı değil. 8 yıl içinde 5 yemek, pasta kitabı da var. Kitaplardan biri çocuklar için, bir başka kitap da Türk yemeklerini içeriyor  Başarının arkasında, fenomen bir aile hikayesi var. Sallly (Saliha), Murat, Samira ve ElaHer birini aileden biri olarak gördükleri 100 çalışan.  

Yeni inşa ettikleri evi stüdyo ve yaşam alanı olarak ayırmışlar ama Murat ve çocuklar çekimler sırasında gayet doğal programa katılıyorlar. Tıpkı davet ettikleri Türk ve Alman ünlü dostları gibi.

Sally’nin yemek sunumu ve organizasyonu, sürekli yeni ticari vizyon geliştiren Murat ile sanal ticaretten başlayarak Mannheim’in ünlü alışveriş merkezinde açılan, içinde Show mutfağında bulunduğu Sally’s Shopa kadar uzanıyor. Bölgesel üreticilerle işbirliğinden Türkiye’deki köklerine kadar uzanan Sally markalı Aydın’da işbirliği yaptıkları zeytinlikte, erken zeytin hasadından ürettikleri ve İznik seramiğine şişeledikleri  zeytinyağının pazarlamasına varıyor.(O videoda beni en çok etkileyen ise yerel kıyafetler giyerek bu çiftin yöresel folklor denemesi oldu)

Evlerinin yanında, inşaatı devam eden  3000 metrekarelik bir sergi salonu olacak.

Şimdi gelelim benim analizime; Öncelikle bir blogger olarak görmeye devam ettiğim, ( aşırı ticarei kaygılardan uzak ama yine de gereksinim duyan) Sally bir fenomen. Güven, şeffaflık, kök kültürüyle evrenselliği pozitif enerjiyle birleştirmiş, anaç bir kişilik. Onun tutulma nedenleri bunlar.

Pekiyi dijital tanıtımda biz neler sunuyoruz? Ülkemiz ve bölgemiz için şeffaflık, güven, doğallık, evrensel değerlerde, neredeyiz?  

HEPİNİZE YENİ YILDA SAĞLIK VE MUTLULUK DİLERİM  

Faydalanılan kaynaklar wikipedia, sallyswelt.de