• 04 Mayıs 2024 21:21
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dünyada ilk üçe oynamak

Bu yazıyı dinleyin
Bahattin Yücel 04 Mayıs 2024 Dünyada ilk üçe oynamak

 

"Eğer dünyada ilk 3'e oynuyorsan her şeyin denetletmesi ve kontrol edilmesi lazım. Aksi durumda bu oyunda yoksun". Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ‘un Sabah Gazetesine yaptığı değerlendirmenin başlığı, böyleydi. Denetimi savunurken gösterdiği kanıt da çok ilginç."İskanı, ruhsatı olmayan villalar yapılmış. Bunlara 'turizm konutu belgesi' isteniyor.” Belediyelerin bunlara göz yumduğunu, Bakanlığın göz yummayacağını da ekliyor. 

Kast ettiği ani bir kararla yasaklanan, kısa süreli konut kiralama. Pandemi sürecinde tüketicilerin yoğun tercihleri ile küresel düzeyde büyüyen, bu yeni nesil uygulamayı hedef alıyor Sayın Bakan. Yasak konusunda benzer yeni bir uygualamayı da gündeme getirmeyi ihmal etmiyor. Düşük standartta hizmet veren Belediye İşletme Belgesi sahibi otel, motel ve pansiyon gibi tesisleri, Bakanlık çatısı altına almak için yasa çıkardıklarını belirtiyor. 

Gerçekten; Turizmi Teşvik Yasasında 7334 sayılı ve 28.Temmuz.2021 günü yürürlüğe giren bir değişiklikle, Belediyelerin İşletme Belgesi vermeleri sonlandırılarak, yetki Bakanlığa devredilmişti. Ellerinde belediyeden alınmış belge bulunan işletmeler, en geç bir yıl içinde Bakanlığa başvurarak, bu belgeleri değiştirmek zorundaydılar. Sabah Gazetesinde yayınlanan söyleşide Bakan bu konunun altını çiziyordu."Oteller artık Bakanlıktan Turizm İşletme Belgesi” almak zorundalar. Belediyeler geçmişte işlerini doğru dürüst yapmamışlar. Siyasi saiklerle hareket etmişler. Kaçaklara göz yumulmuş. Biz bu otellere yasa çıktıktan sonra süre tanıdık. Daha sonra da harekete geçtik. İllerin valiliklerine yazı yazdık" diyor.

Sabah Gazetesi’ne konuşan Ersoy; valiliklere gönderdikleri yazılarla belgesini tamamlamayan işletmelere gerekenin yapılmasını istediklerini belirterek "4 bin tesis vardı. 1.000'i belge aldı. 3 bini için süreyi daraltıyoruz. Bazıları işlemleri hızlandırdı. Belgeyi almayan oteller kapanacak" açıklamasında bulundu. İlk bakışta olumlu bulunabilecek bu gelişme, ne var ki, Sayın Bakanı doğrulamıyor.

Neden?

Yasanın tanıdığı süre; yayınlandığı 28 Temmuz 2021 gününden bir yıl sonra, 28. Temmuz 2022 günü doldu. Bakanlığın yapması gereken; hızla belgelerini değiştirmeyen otelleri denetlemek ve eksikleri gidermek için yasal düzenlemeye uydurmaktı. Ama öyle olmadı.

Çarpıcı bir örnek verelim.

Yasanın kesin yürürlük tarihi olan 28 Temmuz 2022 gününden, yaklaşık 7 ay sonra 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş-Hatay hattındaki fayın kırılması sonucu, meydana gelen 7.1 şiddetindeki deprem, bölgede çok ağır hasarlara yol açtı. Yıkılan binalar arasında çok sayıda otel de vardı. Bunlardan biri Adıyaman’daki İSİAS dı. Bir yarışmaya katılmak amacıyla gelen, Kibrıs’lı 26 çocuk öğrencinin de aralarında bulunduğu 72 kişi yıkıntılar altında can verdi. 

İzinsiz kaçak bir kat inşa edilmişti. Daha önceden Turizm Belgesine sahip olan otelin bu belgesinden söz eden olmadı. İşletme Belgesinin geri alındığı öne sürülerek, konu geçiştirilmek istendi. 

Oysa depremin olduğu tarihten 7 ay önce yasaya göre Belediyelerin işletme ruhsatı verme hakları ellerinden alınmıştı. Kapısında kocaman “ISIAS Otel” yazan bu işletmenin denetimi artık Kültür ve Turizm Bakanlığının sorumluluğu altındaydı. 

Kaldı ki, uluslararası yarışmaya katılacak öğrenci sporcuların konakladıkları bu otelin bir kaç metre ilerisinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürlüğü de bulunuyordu. Otelin kaçak olup olmadığı gözlerden kaçmış olamazdı.

Dünyada ilk üçe oynamaya niyetlenince, yasanın bu otel için neden uygulanmadığı sorusu akla gelmiyor, olabilir. 

Ne dersiniz? Özel bir uygulama yapılmış olabilir mi?