• 27 Mayıs 2021 12:40
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İmkansızı iste, gerçekçi ol !

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 27 Mayıs 2021 İmkansızı iste, gerçekçi ol !

Başlığın doğrusu “Gerçekçi ol, imkansızı iste”dir.

Bu ’68 gençliğinin sloganıydı.

Bunu günümüze ve sektörün durumuna uyarlayarak değiştirdik.

Buna da Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy’un açıklamaları neden oldu.

Sayın bakan yılın başında, 2021’de ziyaretçi sayısının 2020’yi ikiye katlayarak, 30 milyon olarak gerçekleşeceğini söylemişti.

Sayın bakan o gün bu sayıyı hangi veri/olguya dayanarak söyledi bilinmiyor.

Sayın bakanın mutlaka gerçekleştireceğiz dediği, bu rakamı, iki gün önce ise bu kez “Geçen yılı rakamın aşarız” diye ifade etti.

Öyle ki, Rusya Türkiye’ye charter uçuşlarını henüz durdurmamış ama gelişmeler o yöndeyken, İngiltere Türkiye’yi kırmızı listeye aldığı, Almanya’nın Türkiye ile ilgili uyarılarının sürdüğünü açıkladığı günlerde bile Sayın bakan ve Yardımcısı  “2021 yılı hedefimiz değişmedi” diyordu.

Yılın beşinci ayı geride kaldı.

Bakanlık ilk dört aylık ziyaretçi giriş istatistiklerini açıkladı.

Sayın Bakan ve Yardımcısı hâlâ 2020’de gelen 16 milyon ziyaretçi sayısının 2021’de ikiye katlanarak 30 milyonu geçeceğini söyleyebiliyor mu?

Hayır.

Bakan Ersoy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda'nın 25 Mayıs’ta gerçekleştirdiği ortak basın toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin 2021'deki turist hedefine ilişkin, "Geçen sene 15 milyon hedefimiz vardı, 16 milyon gerçekleşti. Kesinlikle geçen seneki rakamları geçeriz" dedi.

Ne oldu?

Geçen haftaya kadar 30 milyon olan hedef 16 milyona inmiş.

Yazının başında belirttiğimiz, 68’liler diye anılan kuşağın o sloganından hareketle söylediğimiz budur.

İsterken imkansızı isteyebilirsiniz, o, gönlünüzden geçendir. Ama bir de yaşamın gerçekleri var. 

Gerçeği görmez, bilmez, dikkate almasanız, gönülden geçeni aldatıcı bir söylem olarak gerçeğin yerine koymaya çalışırsanız olanaksızı istemek ile yaratılmak istenenin tersi olur, moral bozar yaratılan gerçeğe aykırı hayallerin yıkılmasına neden olursunuz. Denebilir ki Sayın bakan ve yardımcısı 2021 yılı için 30 milyon rakamını telaffuz edip bunu hedef olarak açıklarken, Rusya Türkiye’ye charter seferlerini durdurmamıştı, İngiltere 17 Mayıs için aldığı kararı değiştirmemişti, Almanya Türkiye’nin de içinde olduğu ‘Yükek riskli ülkeler listesini güncellememişti. 

Doğru.

Dört beş ay önce bu olay ve gelişmeler yoktu.

Ama Türkiye’nin 2021 yılında ziyaretçi sayısını 2020’nin iki katına çıkartıp 30 milyon olacağına ilişkin de hiçbir veri, bilgi, olgu da yoktu.

Tersine, başta Türkiye’nin Ukrayna’da yaşanan olaylarda takındığı tutumun Rusya tarafından hoş karşılanmadığı ortada idi.

Nitekim Rusya Türkiye’ye charter seferlerini durdurmaya gerekçe olarak resmiyette  artan vaka sayısını gösterse de bugün artık herkesin görüp bildiği esas nedenin Türkiye’nin Ukrayna olaylarında Rusya’ya karşı Amerika ile birlikte davrandığıdır.

Herkesin görüp bildiği bu gerçeği bakanın kendisi ve kadrosu bilmiyor ise  skandal, bildiği halde o açıklamalar yapılıyorsa o da rezalettir.

Türkiye için tanıtım filmi olarak hazırlatılan, yurt içinde ve uluslararası alanda gelen tepkiler üzerine yayından kaldırılan “Aşılandım ben” maskeli film skandalı için sayın bakan “Olur öyle şeyler” anlamında açıklama yaptı.

Bakalım ziyaretçi sayısını iki katına çıkartıp 30 milyon olarak açıklamışken şimdi, “Geçen yılı geçeriz” dediği 15-16 milyon olarak ifade edilen rakamı nasıl açıklayacak.