• 28 Eylül 2022 01:03
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Jale İnan ve Google-doodles

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 28 Eylül 2022 Jale İnan ve Google-doodles

27 Eylül 2022 tarihinde bilgisayarlarını açan dünya insanları Google amcaya bir şey soracakken karşılarına, suluboya resim antik sütunlar içinde başında şapkası bir kadın figürü ve  “Jale İnanı Anıyoruz” başlığını  dünya dillerinde gördüler.  

Verilen bu başlığın altında Jale İnanın kısa hayatı ve başarıları yazılıyordu.  

Son cümle ise şöyleydi “Antalya Kadın Müzesi her yıl onun mirasını sürdüren başarılı Türk kadınlarını Dr. Jale İnan Ödülü ile onurlandırmaya devam ediyor”

Dijital Çağ dediğimiz bugünlerde, iletişimin en hızlı çarpıcı etkisini yaşadık.  

Birden sosyal medyada hızla haber yayıldı.  

Dünya genelinde en ünlü gazete ve dergiler haber kaynaklarında ardı, ardına bu haberi okuyunca büyük sevinç ve gurur duydum.

 

 

 

 

Gurur duydum çünkü, bizim gibi bir Ortadoğu ülkesi olan İran’da geçen hafta bir kadının saçının belli bölümü açıkta diye, devlet muhafızları tarafından katledilmesi beni çok etkilemişti.  

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, İran Kralı Pehlevi’nin Türkiye ziyaretinde, üzerindeki etki ile İran’ın batılılaşma hareketini, tarihten hepimiz biliriz.  

Pehlevi, ne yazık ki, İran’ ı, Türkiye gibi demokrasi ve laikliğe taşıyamadı.  

Bir cumhuriyet kadını olan Jale İnan’dan bugün dünya örnek olarak bahsediyorsa başta Atatürk ve Cumhuriyetimizin kurucularıyla gurur duymalıyız.

Gelelim sevincimin nedenine; Antalya Tanıtım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm dönemde, mevcut ATAV başkanı olan Sayın Yeliz Gül Ege’nin önerisiyle Antalya Kadın Müzesi’nin sanal dünyada kurulmasına yönetim kurulu olarak karar verdik.  

Müzenin uzun zamandır alt yapısını oluşturan Prof Nevzat Çevik Hoca vizyon ve misyonunu kaleme aldı Web sayfası hazırlanma aşamasına geçildi.  

Antalya’da bu işe başından beri emek veren ve vermek isteyen çok değerli kadınlarla bir Danışma Kurulu oluşturuldu.  

Yol haritamızda her yıl Antalya’ya hizmet etmiş rol model bir kadına ödül fikri doğdu. Bu ödülün de birisinin adına verilmesi daha hoş olacaktı.  

Hepimiz bir sonraki toplantıda bunu düşünüp karar verecektik.  

Evde aile arasında bu gelişmeyi konuşurken birden Antalya’ya ve arkeolojiye büyük emekleri geçmiş   Prof Jale İnan fikri doğdu.  

O saatten sonra yerli ve yabancı kaynaklardan onun yaşam öyküsünü çalışmalarını araştırdık. İlk Danışma Kurulu toplantısında da her yıl onun doğum günü olan 1 Şubatta Jale İnan adına ödül verilmesine karar verildi.  

Bugüne kadar 7 kez bu ödül gerçekleştirildi. Ayrıca Jale İnan adına Antalya’da sergiler düzenlendi. www.antalyakadinmuzesi.org adresinden müze ve etkinliklerini takip edebilirsiniz.

Son söz;  

27 eylül Dünya Turizm Günü kutlanıyor.  

Turizm için tanıtım ve imaj son derece önemlidir.  

Google-doodles de Prof Jale İnan’ın yarattığı pozitif imaj ve tanıtım  Antalya, Türkiye ve kültür turizmi tanıtımı için tartışmasız çok kıymetlidir.

Hiçbir tanıtım metodu, bir ülkeyi insanları üzerinden tanıtmaktan daha değerli ve kalıcı olamaz.