• 29 Ocak 2021 01:29
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Korona, Aşı, Maske ve Benciller

Bu yazıyı dinleyin
Alper Eliçin 29 Ocak 2021 Korona, Aşı, Maske ve Benciller

The Economist dergisinin yan kuruluşu The Economist Intelligence Unit (EIU), 27 Ocak 2021 tarihinde korona virüs aşıları konusunda bir rapor yayınladı. 

Bu rapordaki tablolardan birinde, 2020 ve 2021 yıllarında hangi aşı üreticilerinin kaç doz aşı üreteceğine ilişkin tahminlere yer verilmiş. 

Ayrıca aşıların piyasada geçerli fiyatları ve üretici firmalar da sıralanmış. İlk sütunda ise, üretilen aşıları onaylayan otoritelerin ne kadar ciddi kurumlar olduğu noktalanarak işaretlenmiş. 

Koyu renk noktalar ciddi otoriteleri, açık renkliler ise diğer otoriteleri gösteriyor. Bizim aldığımız SinoVac ve almayı/üretmeyi düşündüğümüz Sputnik V aşısının onay otoriteleri pek güvenilir bulunmamış. Aynı tabloda Türkiye’nin aldığı SinoVac aşısının fiyatına da ayrıca dikkat çekmek isterim.

Yine bu tabloya göre 2021 sonuna kadar 5 milyar 700 milyon doz civarında aşı üretilmesi hedefleniyor.

Yukarıda kaynak gösterileni EIU raporunda dikkati çeken bir harita da var. Bu haritada hangi ülke, toplumunu ne zaman yeterli düzeyde tam aşılamış olacak, gösterilmiş.

Bu haritada da görüldüğü gibi Türkiye’nin ülke nüfusunu anlamlı bir şekilde aşılaması, eğer mutasyonlar ekstra bir sorun çıkarmazsa, 2022 ortasını bulacak.

Daha önceki bir yazımda da belirtmiş olduğum gibi, dünyada aşı bağlantılarının büyük bir bölümü, zengin ülkeler tarafından daha geçen Haziran ayından itibaren yapılmış durumda. Bu nedenle, mali yapısı bozuk ve/veya yöneticileri cahil/yeteneksiz olan ülkelere, etkinliği yüksek aşı pek kalmadı. Ya ellerinde yeterli aşı yok, ya da ikinci kalite, etkinliği düşük/belirsiz aşılar var.

Zengin ülkeler kendi toplumlarını aşılayarak, bu hastalıktan kurtulacaklarını, ekonomik olarak avantajlı konuma geleceklerini düşünüyorlar. 

Ancak, tüm dünyada insanların belli bir oranda aşılanması gerçekleşmedikçe, virüsün mutasyonu devam edecek ve kendileri de bu hastalıktan hiç kurtulamayacaklar. 

Ancak insanoğlu, doğası gereği bencil. 

Batı dünyasında, bireysellik görüntüsü altında bu bencillik iyice ön plana çıkıyor. 

Şu anda aşı üretiminde ortaya çıkan darboğazlar nedeniyle, AB’de kan gövdeyi götürüyor. 

Bazı AB ülkeleri, Pfizer, Astra Zeneca gibi firmalara tazminat davası açma yolundalar. 

Bu tehditlerle, bu aşılar için bağlantı yapmış AB dışındaki ülkelere gidecek aşı partilerini AB ülkelerine yönlendirmeye çalışıyorlar. 

Hatta AB komisyonu, AB içerisinde üretilen aşıların ihracatına kısıtlama getirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Aşılama çalışmalarını 2021 yılında sonuçlandıracak ülkeler karşısında, Türkiye’nin ekonomik açıdan rekabetçiliğini daha da kaybedeceği, başta turizm olmak üzere ciddi zararlar göreceği açık.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz