• 05 Nisan 2022 16:56
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm barış ve güven temellidir

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 05 Nisan 2022 Turizm barış ve güven temellidir

 

Dünyada turizm endüstrisi barış ve güven temellidir. 

Bu gerçeği sadece turizmciler değil toplumun tüm kesimleri öğrendi. Öğretenleri saymaya kalkarsak; savaş, terör, toplumsal nefret, salgın hastalık diye gider.

2022 yılı turizmi işte böyle barış ve güven konusunda soru işaretleri ile başlıyor. Hem de üç  dinin bayramlarının toplandığı bir ayda.

Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırısının ardından 6 hafta geçti. Dünya her gün acı haberlerdeki kanlı görüntülere, başta kadınların çocukların çaresizce göçe sürüklenişi, sivil halkın ve yaşam yerlerinin yerle bir edilişi…

Son haber Butscha’dan geldi. Masum sivil halkın yakından kurşunlanarak katledilmesi bütün dünya tvlerinde birinci haber olarak gösteriliyor. Almanya Rusya’nın diplomatlarını geri gönderme hazırlığında.

Ülkenin her yerinde savaşa hayır mitingleri ve gelen göçmenlere barınma ve yaşam alanı için sivil çabalar günden güne artıyor. 3 milyon nüfuslu Moldavya bile 500.000 mülteci ağırlamaya çalışıyor. Polonya 3 milyona yaklaşan bir göçmen hareketini gögüslüyor

Dünya’da Rus oligarklara karşı ortak bir tavır alınsa da ülkemiz gibi bunu uygulamayan ülkeler de az da olsa var.

Rus halkına karşı ortaya çıkan ciddi bir tepkiyi okumadım en azından böyle bir yanlışa kimse düşmüyor. Gelecekte düşerler mi? İşte soru burada…

Geçmiş yıllardan özellikle Türkiye turizminden bazı olayları hatırlayalım.

İlk Rus turistlerin Antalya’ya geldiği yılları hatırlıyorum. Bizler ne yerler ne içerler neden hoşlanırları düşünürken, Alman ve Avrupalı turistlerin tedirgin ve şaşkınlığının yavaş yavaş şikayetlere dönüşeceğini düşünmemiştik.

Yıllarca bu konu gündemde kaldı, hatta Her şey dahil uygulamasının yaygınlaşmasıyla Rus otelleri diye bir kavram gelişti ve o otellerle Avrupalı tur operatörleri sözleşme yapmadılar.

Bir zamanlar İspanya’da İngilizler ile Almanlar arasındaki uygulamalar, Türkiye’de Ruslar ve Almanlar arasında en uç noktalara kadar tırmandı. Bu durum zaman içinde sivriliğini kaybetti.

2014 yılında Rusya’nın Kırım’a saldırması ve işgali o yıl otellerdeki Rus ve Ukraynalı çatışmasına yol açtı. Otel balkonlarına asılan Rus ve Ukrayna bayrakları, barlarda, diskolarda, animasyon oyunlarında çıkan kavgalar unutulmadı.

Yıl 2022 ve ortam gergin Avrupa ülkeleri bu savaşı bizden daha fazla hissediyor diyebilirim. Ekonomik darboğaza sokan bu savaş maddi ve manevi bir şok yaşatıyor.

Türk turizmcisi ise pompolanan umut ile gelecek misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Bize ait olduğunu düşünmediğim bir söz vardır; misafir misafiri sevmez ev sahibi hiç birini sevmez. Biz turizmciler bu sözü “MİSAFİR MİSAFİRİ SEVMEZ, TURİZMCİ BİRBİRİNİ SEVMEYEN MİSAFİRİ SEVMEZ. Olarak kabul ederiz.

Şimdi gerçeklerle yüzleşelim ve gelecek olan bazı huzursuzluklara karşı alınacak tedbirleri düşünelim ve hazırlıklı olalım…