• 29 Aralık 2020 02:15
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm çalışanlarının ve tedarikçilerinin aşıya öncelikli erişimleri sağlanmalıdır

Bu yazıyı dinleyin
Recai Yılmaz 29 Aralık 2020 Turizm çalışanlarının ve tedarikçilerinin aşıya öncelikli erişimleri sağlanmalıdır

Üretilen ve kullanıma sunulan aşılar sonucunda insanların COVID-19 aşısına erişimiyle birlikte Gelişmiş Avrupa ülkeleri bu konuda bir adım daha önde başlamıştır. Avrupa ülkeleri vatandaşlarına aşıyı uygulamaya başladı bile. Bu durumda aşının bulunması ile tüm dünyada herkesin merak ettiği aşıya öncelikli erişim hakkının kimlerde, hangi gruplarda olacağı idi. 

Şu andaki bilgilerimiz sağlık çalışanları ve bakım evlerinde kalan yaşlıların öncelikli olacağını gösteriyor. Ancak bu durum ileride değişkenlik gösterebilir. Ülkeler aşının erişiminde hastalığı yayabilecek büyük potansiyele sahip hedef grupları ve ekonomik stratejilerini düşünerek belirliyorlar.ABD aşı erişim konusunda kendisinin önemli iç sorunlarından olan  ırksal eşitsizliği ele almayı ve bunun ahlaki bir zorunluluk olması gerektiğini, Japonya tıbbi riskler doğrultusunda aşıların en ön sıradaki yaşlılara dağıtılmasını, Belçika, İngiltere, İspanya bakım evleri sakinleri ve bakıcıları, Almanya, kanıta dayalı nedenlerle ve  şeffaf olmak şartı ile halk salığı görevlileri, polisler, itfaiyeciler ve öğretmenlerin öncelikli olacaklarını belirttiler.

Bunların dışında Endonezya, ekonomiyi ayakta tutmak için genç işçileri korumanın daha önemli olduğunu vurguluyor. Çin, ticarette önemli olan kargo gemilerinin yüklenmesi ve boşaltılması konusunda hayati bir hizmet sunan liman işçilerini de bu öncelikli listeye dahil etmek istiyor. Ayrıca Çin, acil kullanım aşıları için öncelik verilen gruplar arasına denizaşırı seyahat planları olan vatandaşları koyduğunu ilan etti. 

Aşı talebinin, arzından fazla olacağı öngörülmekte ve ilk aylarda aşının öncelikler belirlenerek toplumun sadece belirli kesimlerine yapılması beklenmektedir. Ülkelerde salgını söndürecek kadar sayıda insanın aşılanması süre alacaktır. Tüm dünyanın aşılanması için iyimser tahminlerle, en az 3-4 yıl gerekecektir.

Onayları alınmış çeşitli aşılar mevcuttur. Bu aşıların, bir kısmı, yeni teknoloji ürünü mRNA aşılarıdır. Bu aşılar etkin olmasına karşın aşıyı büyük halk kitlelerine ulaştırmada lojistiğinin zor olmasından dolayı çok iyi planlanması, titiz çalışma ve organizasyonu gerektirmektedir. Bu aşılardan olan Avrupa’da yaygın kullanılacak, Alman-Amerikan ortaklı aşının saklanma ve taşınması için -72 °C sıcaklık gereklidir.

Aşılama programlarının her ülkede öncelikli gruplardan başlanarak yapılacağı anlaşıldığına göre, tüm toplumun aşılanması, Almanya gibi iyi organize Avrupa ülkelerinde bile en az bir yıl sürecektir. Bu durumda 2021 yaz turizm sezonunu da, tedbirlerle maske/mesafe/hijyen uygulamalarıyla geçireceğimiz ortadadır.

İşsizliğin azaltılması, net döviz girdisinin arttırılması, bölgesel ve ülke çapında başka pek çok sektörün desteklenmesi anlamında, turizm sektörü ülkemiz ekonomisi için önemlidir. Bu önem her geçen yıl daha da artmaktadır. 2020 yılında dahi tüm olumsuzluklara rağmen 12 milyon turiste ve gelire ulaşmamamız başarıdır. İnsanlar ülkemize gelmek ve gezmek istiyorlar. Turizm sektörü 2020 yılındaki gibi olağanüstü çok zor  bir turizm sezonunu daha kaldırabilecek gücü kalmamıştır. 

Aşıya erişimde ülkemizin öncelik gruplarının belirlenmesi açısından baktığımızda içerisinde bulunduğumuz Türk Turizm sektörü çalışanları ve tedarikçileri hastalığın yayılımın önlemede kritik bir öneme sahiptir. 

Bu grubun önümüzdeki 2021 turizm sezonu öncesinde öncelikli olarak aşılanması ülke turizminin ve tesislerin güvenilirliği açısından oldukça önemlidir.

Dünyanın 6. Büyük turist ziyaret sayısına sahip olan ülkemiz, COVID-19 yayılımındaki insan hareketliliğinin kontrolü oldukça önemli faktörlerden biridir. 

Ülkemizin turizm çalışanları ve tedarikçileri dünyanın her tarafından gelen kişilerle temas etmekte yurt içinde yer değiştirmektedirler. Her iki yönlü temas ve insan hareketini düşündüğümüzde olayın önemi daha daanlaşılacaktır. Turizm çalışanları ve tedarikçileri hem yurt içi hem yurt dışı büyük insan hareketliliğin tam merkezinde bulunacaklardır. Bu büyük insan hareketliliği salgının yayılımın artmasına neden olabilecektir.

Son söz; 

2021 yaz turizm sezonunu güvenli ve kazançlı geçirebilmek için Turizm çalışanlarının ve tedarikçilerinin aşıya öncelikli erişimleri sağlanmalıdır

Diğer Yazılar