• 28 Mayıs 2022 00:10
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm yalnız turizm değildir

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 28 Mayıs 2022 Turizm yalnız turizm değildir

Davos Zirvesi olarak bilinen World Economic Forum (WEF) Dünya Ekonomik Forumu, pandemi (Küresel salgın) nedeniyle iki yıllık aradan sonra bu yıl toplandı.

WEF’in 15 yıldan beri ‘Seyahat ve Turizm Rekabet Edebilirlik Endeksi’ (TTCI) adıyla hazırladığı rapor bu yıl Euromonitor International’a ‘Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi’ ( TTDI) adıyla hazırlatılmış.

Raporda yer alan ‘Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi’ ( TTDI) 117 ülkeyi, 17 ana kriter ve 112 göstergede değerlendiriyor. Endeks, veriler baz alınarak oluşturulmuş.

Raporda geniş ve doğru tanımıyla seyahat endüstrisi, dar anlamıyla turizm, turist sayısı ve döviz geliri ile sınırlı olmayan, çok yönlü ve geniş açıdan ele alınıyor.

Raporda seyahat endüstrisinin ülkelerin sosyal yönden gelişimine ve ekonomik açıdan kalkınıp gelişmesindeki rolüne dikkat çekiliyor. 

117 ülkenin 112 konudaki durumuna ilişkin veriler baz alınarak oluşturulan ‘Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi (Tourism Development Index 2021)’de 45.sırada olan Türkiye 2019’da 49. Sıradaydı. Türkiye dört sıra yükselirken bu alandaki en büyük rakibi, listenin 3. Sırasındaki İspanya iki sıra aşağı düşmüş. 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’nin listede dört sıra yükselmesindeki başarıyı anlatıyor.

Eyvallah. Ama 117 ülkenin olduğu listede Türkiye’nin 45., rakibi İspanya’nın ise 3. Sırada olduğu gerçeği de görmezden gelinmesin.

Listenin başında Japonya yer alıyor. Son iki yıldır yabancı turiste kapalı olan ve kısıtlamaların kısmen devam ettiği bu ülkenin turizmde yaşadığı değişim ve gelişim kayda değer bulunuyor.

Pandeminin en çok olumsuz etkilediği ülkelerden İtalya önceki listede 12. sıradayken 10. sıradan ilk listeye girmiş. Liste puanını en çok artıran ülke Vietnam, 44. sıradan 32. sıraya yükselmiş.

Suudi Arabistan 10 sıra yükselerek 33’üncü sırada yer alıyor. 

Sıralamada dikkat çeken birkaç ülke ile ilgili bu bilgileri aktardıktan sonra raporun ana teması olan ülkelerin gelişme ve kalkınmasında seyahat endüstrisinin önemi ve rolüne bakalım.

Raporu hazırlayan Euromonitor Uluslararası Kalkınma Küresel Direktörü Stefan Medina “Önümüzdeki yıllarda seyahat endüstrisi paydaşlarının sektörü daha kapsayıcı, sürdürülebilir ve dayanıklı hale getirecek stratejiler geliştirmesi çok önemli olacak” diyor ve ekliyor: 

“Bu, sektör ve sektör dışı iş, işveren ve çalışanlar, turizm ve sağlık bakanlıklarından yerel yönetimlere, çevre ve koruma grupları ve uluslararası kuruluşlara kadar çeşitli devlet kurumlarının aktif katılımını ve koordinasyonunu gerektiriyor.” 

Travel &Tourism (T&T) olarak ifade edilen seyahat endüstrisi, başta kamu yönetimleri,  sektörün kendisi ve örneğin Türkiye’de girdi-çıktı ilişkisinde olduğu 54 sektör, turizmi bu temelde ele almalı ve geniş açıdan değerlendirmeli.

‘Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi’ turizmin yalnız turizm olmadığı gerçeğini veri, bilgi ve olgulara dayanarak ortaya koyuyor.