• 08 Haziran 2022 00:22
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde gelişmişlik ölçüsü

Bu yazıyı dinleyin
Fehmi Köfteoğlu 08 Haziran 2022 Turizmde gelişmişlik ölçüsü

Dünya Ekonomi Forumu (WEF)’nun İsviçre’de düzenlediği Davos Zirvesi’nde dağıtılan 90 sayfa ve çok sayıda eki olan Seyahat ve Turizm Gelişmişlik Raporu’nda 117 ülkenin turizmdeki gelişmesi 17 ana başlık altında 112 konu ve alandaki gelişmeler ölçülerek belirleniyor.

Rapor ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Bakan Mehmet Ersoy adına yapılan açıklamada Türkiye’nin dört sıra yükseldiği bunun da her vesile ile reklamı yapılan TGA sayesinde olduğu belirtiliyor. 

Türkiye’nin dört sıra yükseldiği doğru. Üstelik bu Türkiye’nin turizmdeki en büyük rakibi İspanya iki sıra geriye düştüğü dönemde.

Ama aynı raporda Türkiye’nin 117 ülke listesinde 45. sırada olduğu da gerçek.

Sıralamada 2019’a göre dört basamak yükselmişiz ama 4.2 olan puanımız aynı. Yani bir puan artışı yok. 

Türkiye, endeksi oluşturan 112 göstergenin 50’sinde durağan veya iyileşme sağlamış, 62 göstergede ise durağanlaşıp gerilemiş.

Turizmdeki gelişmişlik endeksinde Türkiye yalnız fiyat rekabetçiliğinde  önde. Bu konuda 117 ülke arasında İspanya 90. sıradayken Türkiye 18. sırada yer alıyor. 

Öte yandan söz konusu raporda turizm denildiğinde bazılarının tek ölçü olarak aldığı ziyaretçi ve elde edilen gelir açısından ilk 10’da bile olmayan Japonya İspanya’nın bile önünde, listenin ilk sırasında.

Japonya’nın ilk sırada yer alması turist sayısı ve turizm gelirine göre değil, pandemi döneminde bu alanda aldığı önlemler ve yapığı düzenlemenin turizme katkısı sonucudur.

Benzer biçimde Türkiye’nin pandemi nedeniyle bir ara İspanya’nın da önüne geçtiği -kısa da olsa- bir dönem ayrı tutulsa da iki ülkenin aldığı ziyaretçi ve elde ettiği gelir açısından aralarındaki liste sıralamasında İspanya 3. iken Türkiye 45. olması gibi büyük bir fark yok.

Raporda ülkelerin turizmdeki gelişmesi; hukuki düzenlemeler, mevzuat, altyapı, doğal kaynaklar, kültürel varlıklar, sosyo-ekonomik şartlar ve dayanıklılık, haberleşme ve iletişim teknolojileri ile sürdürülebilirlik gibi konuların da içinde olduğu 112 madde için ayrı ayrı verilen puanların toplamdaki değerlendirmesi üzerinden oluşturulan endeks ile yapılıyor. 

Sloganı “değişim” olan turizmde sürdürülebilir ve dayanıklı geleceği kurmanın hedef olarak belirlendiği raporda turizm için önemli göstergeleri kaba bir propaganda için değil, gerçeği görmek için iyi okumak gerekir.

Raporda 45. sıradaki Türkiye’nin turizmde Akdeniz’deki rakiplerinden İspanya’nın 3’ncü, İtalya’nın 10’ncu, Portekiz’in 16’ncı, Yunanistan’ın 28’inci, turizm sektörüne yeni giren Suudi Arabistan’ın 33’ncü olması, ilgili ve sorumlu makamda olanlara bir şeyler ifade etmeli.

Turizmi tek yönlü algılamak, yalnız turist sayılarını referans almak, strateji ve politikaları önemsememek Türkiye’yi bu listede gerilerde kalmaya mahkum bırakır.