• 05 Aralık 2021 13:44
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Tut kelin perçeminden

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 05 Aralık 2021 Tut kelin perçeminden

Hatırlıyorum Özal döneminde ateşlenmişti bu Turkey değil Türkiye fitili. İzmir’in efsane turizmcisi Rahmetli Ergun Göksan bu konunun en ateşli savunucusuydu.

3 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’nca Marka olarak “Türkiye” İbaresinin Kullanımı Genelgesi yayınlandı. Açıklama bölümünde ihracaatta ağırlıklı olarak kullanılacağı ifade ediliyor ama son paragrafta karşımıza şu ifadeler çıkıyor: ”Başta diğer devletler olmak üzere tüm uluslararası kurum-kuruluşlarla gerçekleşen her türlü faaliyet ve yazışmalarda "Türkiye" ifadesi kullanılacak.".

Çok kısa bir zaman önce “GOTURKEY” tanıtım sayfası artık HİNDİYE GİT (!) den vazgeçilerek GOTÜRKİYE oldu yani bu genelgedeki talimatı Kültür ve Turizm Bakanlığımız uygulamaya başladı bile.

Eğer goturkey.com yazarsanız Google Amcaya o sizi gotürkiye.com a yönlendiriyor ancak eski kayıtlar hala silinmedi, olduğu gibi duruyor. Daha silinmeyen çok şey var. Bakanlığın İngilizce sayfasına girerseniz göreceksiniz Wonders of Turkey, Promotional Films of Turkey'leri. Bu arada söyleyeyim Culturel Heriteges/Türkiye Kültür Portalı sayfasına girerseniz de sayfanın yalnızca Türkçesi var…

Bu genelgeden sonra neler olacak diye düşünmeye başlarsanız, olayın boyutlarını ve içinden çıkılmazlığı karşısında “Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü” sözünü hatırlarsınız.

Evet İngilizce karşılığının “Hindi” anlamına geldiği ama bunun aşağılama anlamında kullanılmadığı zaten su götürmez gerçektir. Haydi diyelim uluslararası bir imaj değişikliğine gidiyoruz ki bu sadece “İYE” ilave ederek olmaz… Öyle bir ek ancak Türkçede bazı erkek isimlerinin sonuna “iye” eklenerek kadın ismi haline gelir; Fahrettin, Fahriye, Nuri, Nuriye gibi

“Her türlü faaliyet ve yazışmalarda” ifadesinden anlaşılıyor ki Türkiye içinde ve dışında tüm temsilciliklerde bütün tabelalar, basılı evrak ne varsa değişecek. Bunun mali ve maddi külfeti düşünülmüş müdür? Hiç zannetmiyorum dolar ve Euro kurunun başını alıp gitti bu dönemde böyle bir maliyet pek göze alınamaz. Zaten Türkiye Dışişleri Bakanlığı web sayfasına da bakarsanız bu değişimin daha oradan bile başlamadığını görürsünüz.

Dünya iletişiminde en çok kullanılan ve resmi yazışma dili olarak kullanılan İngilizce dilinde bir ülkenin ismini değiştirmek kolay mı?

Şimdi de bakalım son paragrafa Almanca. Türkei ve Fransızca Turquie  ve bunun gibi ifadeler yerine de Türkiye kullanılacaktır deniliyor. Haydi İngilizcede Hindi anlamına geliyor da niye bu anlamın hiç olmadığı ve çağrıştırmadığı başka dillerde de bu değişiklik isteniyor. Bunun ortaya çıkaracağı kaos hiç düşünüldü mü?

Sonuç; Bir tek Arapçada Türkiya sadece sonundaki bir harfle değişim gösterecek

Genelge

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de "Marka olarak Türkiye ibaresinin kullanımı" konulu genelge yayımlandı. Genelgeye göre ihraç ürünlerinde "Made in Turkey'' yerine "Made in Türkiye" ibaresinin kullanılacağı belirtilirken, uluslararası her türlü faaliyet ve yazışmalarda da "Turkey", "Turkei", "Turquie" ibareleri yerine "Türkiye" ibaresinin kullanılacağı aktarıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgede şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti; binlerce yıllık devlet geleneğinin ışığında, kadim Türk milletine yakışır, nitelikli ve değerli çalışmalar gerçekleştirerek milletimizin kültür ve değerlerini muhafaza etmeyi ve yüceltmeyi temel görevlerinden biri olarak kabul etmiştir.

Yurt içi ve yurt dışında bu anlayışla sürdürülen çalışmalarda; Türk milletinin köklü tarihinden gelen değerlerine büyük bir özen gösterilerek, "Türkiye" markası ulusal ve uluslararası mecrada ülkemizin çatı markası olarak kabul edilmiştir.

"Türkiye" ibaresi Türk milletinin kültür, medeniyet ve değerlerini en iyi şekilde temsil ve ifade etmektedir. Bu kapsamda· ihraç ürünlerimizde "Made in Turkey'' yerine "Made in Türkiye" ibaresi kullanılmaya başlanarak, ülkemizin uluslararası ticarette gururu olan ürünlerimiz "Türkiye" ibaresi ile tanıtılmış ve tüm dünya ile buluşturulmuştur. Bundan sonra da her alanda Devletimiz ve milletimizin binlerce yıllık birikiminin '-Türkiye" markası altında temsili hedeflenmektedir.

Bu çerçevede, "Türkiye" markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında; başta diğer devletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda "Turkey", "Turkei", "Turquie" vb. ibareler yerine "Türkiye" ibaresinin kullanımı konusunda gerekli hassasiyet gösterilecektir."