• 04 Aralık 2021 07:11
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

2022 Diyarbakır Zerzevan yılı ilan edilsin

Bu haberi dinleyin
04 Aralık 2021 2022 Diyarbakır Zerzevan yılı ilan edilsin

Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi'nde devam eden kazılarda hergün yeni bir esere rastlanıyor.

Kültür velığı’nın son yıllarda arkeolojik alanları tanıtımda kullanmak amacıyla yaptığı Patara yılı, Aspendos yılı gibi 2022’nin de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki Zerzevan yılı ilan edilmesi isteniyor.

Kültür velığı, Dicle Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Diyarbakır Valiliği, Türkiye İş Kurumu, Büyükşehir Belediyesi desteğiyle 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. 

Şimdiye kadar Roma dönemi Mithras yer altı tapınağı, savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, sığınaklar, kaya mezarları, su kanallarının yanı sıra birçok yaşamsal eserin çıkarıldığı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki kalede, son olarak 1600 yıllık kemik flüt ve bronz anahtarlı yüzük gün yüzüne çıkarıldı. 

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr.taç Coşkun, Zerzevan Kalesi'nde düzenlediği basın toplantısında, kazı çalışmalarında ilk defa kemik flüt ve bronz anahtarlı yüzük bulunduğunu söyledi. İki parça halinde bulunup birleştirilen flütün, küçükbaş hayvanın bacak kemiği üzerine yuvarlak delikler açılarak yapıldığını anlatan Coşkun, yüzeyinde biri kırık altı delik olduğunu, milattan sonra 4-5. yüzyıla tarihlendirildiği belirtti.