• 07 Mayıs 2024 07:45
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

5 bin 450 eseri restore ettik

Bu haberi dinleyin
07 Mayıs 2024 5 bin 450 eseri restore ettik

 

Kültür veı Mehmet Nuri, son 22 yılda 5 bin 450 vakıf eserinin restore edildiğini, son 2 yılda ise 119 vakıf kültür varlığının onarımlarının tamamlandığını söyledi.

Ersoy, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki toplu açılış töreninde, "Son 22 yılda yaklaşık 8 milyar liralık bir harcamayla 5 bin 450 eseri restore ettik. Sadece son 2 yılda, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan eserlerden İstanbul Kariye Camisi, Hz. Cabir Camisi, Beyazıt Medresesi, Beyazıt Hünkar Kasrı, Kasımpaşa Mevlevihanesi, Sivas Divriği Ulu Camisi, İstanbul Terra Santa Kilisesi gibi 119 vakıf kültür varlığının onarımları tamamlandı. 6 Şubat depreminde hasar gören çok sayıda ibadethane de onarıldı" dedi.

Ersoy daha sonra şunları söyledi: "Ayasofya Camisi'nin Bütüncül Projesi'ni hazırladık. Olası bir afetteasofya'ya bir şey olsa onu eski haliyle yeniden inşa edecek bir proje yoktu. Umarım kullanmamız hiçbir zaman gerekmez ama bu proje artık elimizde mevcut. Sivas Divriği Ulu Camisi'nde, yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, çok özgün bir sistem unsuru olan Denge Sütunu'nu da tekrar işlevsel hale getirdik.nı camide havuz zarar görmüştü, o da eski haline kavuşturuldu. Gönül coğrafyamızla ilgili çalışmalarımız çerçevesinde Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, ve'de Osmanlı döneminden kalma 28 eserin restorasyonunu tamamladık, 13'ünün çalışması halen devam ediyor."

Ersoy, milletin, devletin asırlardır vakıf sahibi atalarına vefa gösterdiğini, Türkiye'nin pek çok yerinde varlığını sürdürerek bugün hizmet veren hastaneler, çeşmeler, hamamlar, kütüphaneler ve daha nice eserin bu sadakatin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ersoy, ilgili mevzuatta devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığını, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, bir yandan alanı koordine ve kontrol ederken diğer yandan da gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında vakıf eserlerine sahip çıktığını, teknolojiyle titizlikle koruyup nesillerle buluşturduğunu ifade etti.