• 02 Ekim 2021 01:08
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

7 tepeli iki şehir Moskova ve İstanbul’un ortak isimleri, dünyada kaç Moskova var

Bu haberi dinleyin
02 Ekim 2021 7 tepeli iki şehir Moskova ve İstanbul’un ortak isimleri, dünyada kaç Moskova var

İstanbul gibi Moskova'nın da kimi tarihten, kimi mimariden, kimi de mizahtan gelen, kimi takma bir çok adı var. 

Russia Beyond'un derlediği, şehrin zengin geçmişini ve bugününü yansıtan 10 isim içinde İstanbul ilenı ve benzer olanlar da var.1. Gorod na semi holmah. Yedi tepeli şehir. 

2. Pervoprestolnaya. Payitaht. 

3. Zlatoglavaya. Altın Kubbeli

4. Tretiy Rim. Üçüncü Roma. Roma'nın mirasçısı olduğunu iddia eden şehirlerden biri de Moskova. Orta Çağ'da bir keşişin Moskova için "İki Roma düştü, üçüncüsüakta, bir dördüncüsü olmayacak" dediği iddia edilir. İkinci Roma ise Konstantinopolis, yani İstanbul.

5. Bolşaya derevnya. Büyük Köy. Çariçe Yekaterina'dan miras kalan, ancak geçerliliğini hala koruyan bir niteleme.

6. Nerezinovaya. "Moskova kauçuk değil." 1990'larda popüler olan bu deyiş, şehrin alabileceği insan kapasitesinin sınırlı olduğunu ima eder.

7. Port pyati morey. Beş deniz limanı. Şehre Stalin'in armağan ettiği bir isimlendirme. Moskova Kanalı'nın inşaasından sonra Moskova'dan çıkan bir gemi Kara, Beyaz, Baltık, Hazar ve Azak denizlerine kadar gidebilir hale gelmişti.

8. Belokamennaya. Beyaz taşlı. Kremlin bugün kırmızı renkte. Ancak ilk inşa edildiğinde kireç taşıyla yapılmıştı.

9. Ponayehovsk. Moskova'nın sürekli göç aldığına dikkat çeken bir başka şaka yollu deyim. İpini koparan şeklinde çevrilebilir.

10. DC. Yani Default City. Zira pek çok Moskovalıya göre, MKAD'ın ötesinde hayat yoktur. 

7 tepeli iki şehir: İstanbul ve Moskova

Roma, İstanbul ve Moskova "Yedi Tepeli" olarak adlandırılıyor. İşte Moskova'nın 7 tepesi:

1. Borovitski. Moskova'daki en yüksek tepe. Şehrin ve hatta ülkenin kalbi Kremlin de 145 metre yüksekliğindeki bu tepenin üzerine yerleşiyor.

2. Çertolski, namı diğer Şeytan Tepesi. Bugün artık düzleşmiş haldeki tepenin üzerinde ülkenin en önemli Ortodoks ibadethanesi Kurtarıcı Mesih Kilisesi bulunuyor.

3. Pskov Tepesi. Kazıla kazıla yok olan bir diğer Moskova tepesi. Şimdinı mevkide Zaryadye Parkı ziyaretçi ağırlıyor.

4. Taganski Tepesi. Yauza Nehri kenarındadır.

5. İvanovskaya Tepesi. Kitay-Gorod'dadır. 15'inci yüzyılda inşa edilen İvanovo Manastırı'na ev sahipliği yapar.

6. Krasnıy, yani Kızıl Tepe. Puşkinskaya Metro istasyonu yakınlarındaki Puşkin Heykeli bu tepenin üzerindedir.

7. Starovaganovski. Borovitskaya Metro İstasyonu yakınlarındaki tepe meşhur Paşkov Evi'ne ev sahipliği yapar. Bulgakov'un romanı Usta ve Margarita'da Şeytan'ın, Moskova'yı bu binanın üstünden seyrettiğine inanılır.

20'si ABD'de dünyada 30 Moskova var

Rusya'nın başkenti Moskova dünyada tek değil. Dünyada Moskova adını taşıyan 30 kadar şehir ve köy var. Bunların 20'den fazlası Amerika’da.'daki Moskova sayısı ise başkent hariç 3.nı adı taşıyan bu yerleşim birimleri Tver, Pskov ve Kirov illerinde.

RBTH derlemesine göre 7 Moskova:

1. En Avrupalı Moskova Belçika'nın Ghent şehrinde. Yerleşim birimine Moscou adı Napolyon savaşları sırasında bölgede konaklayan Rus ordusunun anısına verilmiş.

2. Avrupa'daki en eski Moskova ise Polonya'da 1418'de kurulan Moskwa. Varşova'ya 130 kilometre mesafedeki kasabanın nüfusu sadece 110.

3. Dünyada komünizmin en çok taraftar bulduğu ülkelerden biri Hindistan. Sovyetler Birliği'nden esinlenen Hindu komünistler bir yerleşim birimine Moscow adını vermiş. Köyde yaşayan Hinduların bazılarının adı Lenin, Gagarin, Kruşçev, Brejnev ve Puşkin.

4. Bir Moskova da İskoçya'da var. Asıl adı Moss-hall ya da Moss-haw olan yerleşimin adı yine Napolyon savaşlarının anısına değiştirilmiş. Kasaba Kırım Savaşı'ndan sonra Rus mültecilere de ev sahipliği yapmış.

5. ABD'deki 20 Moskova arasında en kalabalık olan Idaho eyaletindeki 24 bin nüfuslu Moscow kasabası. Kasabanın neden bu adı taşıdığı belli değil. Muhtemelen kimse merak edip araştırmamış!

6. Moscow, Pennysylvania'nın 1850'lerde'dan göç eden Luteryen bir papaz tarafından kurulduğu tahmin ediliyor.

7. Tennesse'deki Moscow kasabası ise Amerikan İç Savaşı'na ev sahipliği yapmış yerlerden biri. Kasabada şimdi Moskova Savaşı (the Battle of Moscow) anısına bir anıt-kompleksi var.(TürkRus.com’dan)