• 18 Kasım 2023 08:29
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB, Airbnb ve Booking Com için yeni düzenleme ve ek kurallar getiriyor.

Bu haberi dinleyin
18 Kasım 2023 AB, Airbnb ve Booking Com için yeni düzenleme ve ek kurallar getiriyor.

 

AB aldığı karar ile Airbnb ve Booking gibi özel konaklama portallarına ilişkin kuralları daha da ağırlaştırdı.

2024’te yürürlüğe girecek karar kısa süreli ev kiralamalarındaki vergileri de artırıyor.

Almanya'da Platform Vergi Şeffaflığı Yasası’na (PStTG) dayandığı belirtilen karar, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ulusal yasalara uygulanması gereken bağlayıcı AB direktifi olan DAC7 çerçevesinde alındığı için bütün üye ülkelerde uygulanacak.

Veriler paylaşılacak

Kamu Politikası Başkanı Ellen Madeker, "AB üye devletlerinin dijital platformlar için DAC7 olarak bilinen ortak bir vergi raporlama çerçevesine ilişkin anlaşmasını memnuniyetle karşıladık" dedi. 

AB Parlamentosu İç Pazar Komitesi başkanı Anna Cavazzini de, "Yeni yasa, platformların her bir ev veya apartman dairesinin kaç gece ve kaç kişiye kiralandığına ilişkin veri alışverişinde bulunmasını zorunlu kılıyor" dedi.

Veriler baz alınarak vergilendirilecek

Söz konusu yasa vergiye tabi satış üreten dijital platform operatörlerinin, satış verilerini ve'da faaliyet gösteren aracılara ilişkin verileri en geç bir sonraki yılın Martı sonuna kadar raporlamasını zorunlu kılıyor. 

Vergi makamları, satış ve kullanıcı verilerini ileterek dijital platformlardan elde edilen gerçek geliri belirleyebiliyor ve vergilendirmeyi buna görearlayabiliyor.

Özellikle Airbnb ve diğer kiralama portalları artık tüm ev sahiplerinin isimlerini, adreslerini, vergi numaralarını ve satışlarını Federal Merkezi Vergi Dairesine göndermekle yükümlü olacak.

Arbnb: Uyacağız

Airbnb yaptığı açıklamada getirilen düzenlemelere uyacağını belirterek'daki ev sahiplerine yeni düzenlemelerin Airbnb'deki faaliyetlerini nasıl etkileyebileceği konusunda bilgi verdi.

Ayrıca Airbnb ile AB'nin bir noktada daha anlaştığı açıklandı. Gelecekte, kısa süreli kiralama teklifi sağlayıcıları, şehirlerin yasa dışı tekliflere karşı daha iyi önlem alabilmesi ve bir dairenin turistlere ne kadar süreyle kiralandığını her an izleyebilmesi için verileri yetkililerle her paylaşacak.