• 10 Nisan 2024 00:07
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB’li havayolu şirketleri AB dışı ülke şirketleri ile rekabette zorlanıyor

Bu haberi dinleyin
10 Nisan 2024 AB’li havayolu şirketleri AB dışı ülke şirketleri ile rekabette zorlanıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) diğer ülkelerdekişirketleri ile rekabette zorlandıkları belirtiliyor.

Air France-KLM CEO'su Ben Smith Avrupalışirketlerinin, artan vergileri, sürdürülebilir yakıtı (SAF) satın alma zorunluluğu ve Rus hava sahasının kapatılması nedeniyle Avrupalı olmayan rakiplerine karşı kayıpta olduklarını belirterek, "Karbondan arındırma ihtiyacı konusunda yüzde 100 uyumluyuz. Ancak rakiplerimizin çoğunun SAF zorunluluğu olmadığı için vergileri yok, bu nedenle maliyetlerimiz rakiplerimize göre daha yüksek. İstediğimiz şey eşit koşullar sağlanmasıdır” dedi.

Rekabeti bozuyor

TUI GroupSorumlusu Marco Ciomperlik de: "AB havayollarının, özelliklein ekonominin önemli bir itici gücü olduğu komşu ülkeler lehine kaybetme riski var. Ek vergiler bu ekonomileri orantısız bir şekilde etkiliyor. Dengeli bir düzenleyici yük sağlamamız gerekiyor.ta ek ulusalvergilerini ve enerji vergilerini destekleyemeyiz. Rekabeti bozar” diyor.

Çin havayolları için avantaj

Smith,'nın 2022'de'yı işgal etmesinden bu yana Rus hava sahasının Avrupa'nın taşıyıcılarına kapatılmasının bir dezavantaj olduğunu belirterek, "Paris'ten Tokyo'ya bir uçuş iki ila üç saat daha uzun sürüyor ve üzerinden uçmaya devam eden Çin havayolları için büyük bir avantaj" dedi.

British Airways'in sahibi IAG'nin CEO'su Luis Gallego, "Havacılık küresel bir iş ve rekabet etmemiz gerekiyor. Bizdeki vergileri olmayan küresel taşıyıcılarla rekabet ediyoruz” diyor.

Pazarı kaptırıyoruz

Bu arada Group CEO'su Carsten Spohr, Orta Doğu'daki taşıyıcılara yönelik devlet sübvansiyonlarının Avrupa ve Asya arasındaki pazarı yeniden şekillendirdiğini belirterek "Lufthansa eskiden 14 Asya destinasyonuna uçuyordu, şimdi sadece iki tane çünkü tüm trafik devlete ait merkezlerden geçiyor.'ya benzer şekilde Güneydoğu Asya'ya şu anda çok az hizmetimiz var. Hepsini Orta Doğu'daki taşıyıcılara kaptırdık ve geri gelmeyecek" diyor.