• 28 Ekim 2023 10:09
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB’nin paket tur yönetmeliğinde yapmak istediği değişiklik tartışılıyor

Bu haberi dinleyin
28 Ekim 2023 AB’nin paket tur yönetmeliğinde yapmak istediği değişiklik tartışılıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, paket tur mevzuatında yapılacak değişiklikleri Kasımının sonunda açıklamaya hazırlanıyor.

Yapılmak istenen değişikliklerin en önemli konusu tüketici haklarını koruma amaçlı olarak sektörün her kesimine özellikle tur operatörlerinin sorumluluk ve maliyetlerini artırmasını öngören bölüm ile ilgili olduğu belirtiliyor.
AB’nin konuyla ilgili getirmek istediği düzenlemelerin özellikle iflas durumunda tüketicinin korunmasını amaçlıyor.

AB Thomas Cook ile zirveye çıktıktan sonra da devam eden iflaslar ve küresel salgın (Pandemi) döneminde yaşanan sıkıntılardan yola çıkarak tüketiciyi koruma ağırlıklı olmak üzere paket tur ile ilgili mevzuatta geniş kapsamlı değişiklik yapma çalışmalarını yoğunlaştırmıştı.

Eleştiriler ülkelere göre değişiyor

Yapılmak istenen değişikliklere turist gönderen ile turist alan ülkelerdeki eleştiriler farklı açılardan tartışılıyor.

Örneğin turist gönderen ile turist alan’da AB’nin konuyla ilgili yapmak istediği değişikliklere farklı talep ve eleştirilerle yaklaşılıyor.

Almanya’da Seyahatleri Birliği (DRV) konuyla ilgili olarak yapılmak istenen değişikliklerin mesleki ve hukuki yönlerini tartışan toplantılar düzenledi.

DRV’nin düzenlediği konuyla ilgili toplantılarda düzenlemeye ilişkin eleştirilerini dile getirmişti. 

Bu arada Bağımsız Seyahatleri Birliği (VUSR) da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede eleştiri ağırlıklı bir açıklama yayınladı.

İflaslara neden olur

Konuyla ilgili eleştirilerin başında paket turda ön ödeme ile ilgili. AB’nin konuyla ilgili düzenlemesinde ön ödemenin maksimum yüzde 20 olması isteniyor. Sektör bunun tur operatörleri için mali açıdan sıkıntı yaratacağını savunuyor. Yeni düzenlemede rezervasyon iptal kuralları ve yapılacak ödeme ile ilgili önemli değişiklikler getiriliyor.

VUSR yaptığı açıklamada düzenlemenin taşıdığı potansiyel tehlikelere dikkat çekiyor ve avans ödemelerine ilişkin düzenlemenin gerçekleşmesi  halinde bunun sektörde iflaslara neden olacağını söylüyor.