• 01 Aralık 2023 08:26
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB’nin tüketici tatilciyi koruma amaçlı paket tur yasa tasarısı komisyonda

Bu haberi dinleyin
01 Aralık 2023 AB’nin tüketici tatilciyi koruma amaçlı paket tur yasa tasarısı komisyonda

 

Tatilcilerin haklarını güçlendiren ve genel seyahat deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi düzenlemeyi içeren taslak Avrupa Komisyonu’na sunuldu.

AB Komisyon Üyeleri Didier Reynders ve Adina Välean, yeni paket seyahat direktifinin taslağı ile ilgili b ilgi vermek üzere düzenledikleri basın toplantısında, taslakta yer alan düzenlemelerin tümünün tüketici haklarını koruma amaçlı olduğunu söyledi.

Didier Reynders, yeni düzenlemelerin bulgulara ve her şeyden önce Kovid-19 krizindeki en son deneyimlere ve Thomas Cook seyahat grubunun 2019'daki iflasına dayandığını vurguladı. Tasarıda yolcuların iptallere karşı daha iyi korunmasını sağlamak amacıyla, yolcuların iptal ve aksaklıklara karşı daha iyi korunmasını sağlamak için uçuş ve çok modlu seyahatlerin bir aracı aracılığıyla rezerve edilmesi durumunda geri ödemeye ilişkin açık kurallar içeriyor.

2015 yılında revize edilen paket tatil yönetmeliği, özellikledurumlarında daha ​​etkin koruma sağlamayı amaçlıyor. Önerilen değişikliklerle AB Komisyonu, gezginlere "daha güçlü ve daha net haklar" vermek ve paket tur operatörlerinin yükümlülük ve sorumluluklarını daha net hale getirmek istiyor.

Yeni düzenlemeler şu konulara odaklanıyor:

  • Seyahat edenlere 14 gün içinde para iadesi alma hakkı verilecek.
  • kupon teklif edilen yolculara, para iadesi konusunda net açıklamalarda bulunulacak, kupon hakkında bilgi verilecek. Kuponların geçerlilik süresi sona ermeden kullanılmadığı takdirde otomatik olarak iade edilecek.
  • Tur operatörleri daha yüksek bir peşinatı haklı gösteren maliyetlerle karşı karşıya kaldığı durumlar dışında, seyahat edenlerin paketler için yaptığı peşinatlar paket fiyatının yüzde 25'inden yüksek olmayacak.
  • Tur operatörleri paketin başlamasına 28 gün kala toplam ödemeyi talep edemez.
  • Seyahat edenler için daha net haklar ve paket organizatörlerinin yükümlülük ve sorumluluklarının netleştirilecek.
  • Tatilcilere, seyahat hizmetleri kombinasyonunun bir paket oluşturup oluşturmadığı, sorun çıkması halinde kimin sorumlu olduğu ve hakları konusunda net bilgi verilecek.
  • Tur operatörleri paket turun başlamasından en erken 28 gün önce seyahat bedelinin tamamının ödenmesini talep edebilecek.

Görüşülmeye başlayan taslağın kabul edilmesinin biraz zaman alacağı, uygulamaların 2025, hatta 2026 yılına kadar gerçekleşmesinin mümkün olmadığı belirtiliyor.