• 25 Şubat 2022 08:39
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

ABD'nin Rusya’ya bankacılık ve finans merkezli yaptırımları açıklandı

Bu haberi dinleyin
25 Şubat 2022 ABD'nin Rusya’ya bankacılık ve finans merkezli yaptırımları açıklandı

Rusya'nın'ya askeri müdahalesine karşı Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde "ciddi ekonomik maliyetler" yaratacağı savunulan yaptırımlar açıklandı. Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla Rus finansal sisteminin temel altyapısını hedef alan ekonomik önlemler kapsamındaki yaptırımların,'nın bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef aldığı ve Rus ekonomisi ile finansal sistemi üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olacağı belirtildi.

Açıklamada, yaptırımların,'yı uluslararası finans ve ticaretten izole etmek için özel olarak tasarlandığı belirtildi.

VTB dahil 4 bankaya yaptırım

Rusya'nın en büyük ikinci finans kuruluşu olan VTB Bank ve 20 iştirakine yaptırım uygulanacağı aktarılan açıklamada, böylece VTB'nin ABD finansal sistemine dokunan varlıklarının dondurulacağı ve ABD'li kişilerin bunlarla işlem yapmasının yasaklanacağı kaydedildi.

Açıklamada, VTB'nin, Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık beşte birine sahip olduğu ve Rus finansal sistemi için sistematik olarak kritik bir önem taşıdığı aktarıldı.

Bank Otkritie, Sovcombank OJSC ve Novikombank ile 34 iştirakinin de yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, bu finansal kurumların da Rus ekonomisinde önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Sberbank ve Gazprom dahil 13 büyük Rus işletmesine yeni borç ve öz sermaye kısıtlaması

Açıklamada, 25 iştiraki de dahil olmak üzere'nın en büyük bankası Sberbank'ın ABD merkezli bankalarda muhabir hesabı açması engellenerek dolar üzerinden yapılan işlemlere erişiminin kısıtlanacağı ifade edildi.

Sberbank'ın Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık üçte birine sahip olduğu belirtilen açıklamada, bankanın küresel finansal sistemle yoğun bir şekilde bağlantılı ve Rus finansal sistemi için kritik öneme sahip olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 13 büyük Rus işletmesi ve kuruluşuna yeni borç ve öz sermaye kısıtlamalarının da getirildiği belirtilerek, bu kuruluşlar arasında Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot ve Russian Railways'in olduğu bildirildi.

Hazinelığının açıklamasında, tahmini 1,4 trilyon dolarlık varlıklarıyla Rus ekonomisi için kritik olan şirketler dahil bu kuruluşların, ABD pazarından para kazanamayacağı aktarıldı.

Putin'e yakın 10 kişi yaptırım listesine eklendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın 10 kişinin de yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, bu isimler arasında Rosneft Üst Yöneticisi Igor Ivanovich Sechin ile Sberbank'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Aleksandrovich Vedyakhin'in de bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yaptırım kararıyla bu kişilerin ABD'deki varlıklarının dondurulacağı ve ABD'ye seyahat edemeyecekleri ifade edildi.

SWIFT’ten çıkarılmadı

ABD Başkanı Biden’ın düzenlediği basın toplantısında duyurduğu yaptırımlar arasında Rus bankalarının şimdilik SWIFT bankacılığından çıkartılmayacağını belirtti.'ya ağır ithalat denetimleri uygulanacağını söyleyen Biden Putin'in yakın çevresindeki isimlere de doğrudan yaptırımlar uygulanacağını ifade etti. "Saldırgan olan, Putin. Bu savaşı Putin seçti ve şimdi o ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak" diyen Biden, Rus lidere yönelik yaptırımların da "masada olduğunu" belirtti.

Aeroflot’a yasak  

Bu arada Başbakanı Boris Johnson, 100'den fazla Rus vatandaşı ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. "100'den fazla kurum ve bireyin varlıklarını donduruyoruz" diyen Johnson, yaptırımların aralarında silah üreten firmaların da bulunduğu sektörler için geçerli olacağını,rıca Rusşirketi Aeroflot'un'ye inmesine de izin verilmeyeceğini bildirdi.