• 15 Nisan 2022 08:17
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Amerika araya girip bozmazsa THY ile blok koltuk anlaşması tamam

Bu haberi dinleyin
15 Nisan 2022 Amerika araya girip bozmazsa THY ile blok koltuk anlaşması tamam

Uygulanan yaptırımlar nedeniyle uçakları uçuş yapamadığı için zor durumda kalan’daki üç Türk kökenli tur operatörünün soruna çözüm arayışları kapsamında gündeme gelen’nin blok koltuk tahsisi konusunda uzun tartışmalar sonunda da olsa anlaşma büyük oranda tamamlandı.

Uzun süre tur operatörleri ve arasında yürütülen fiyat, sayı, yer, tarih, frekans vb. konularda görüşmelerde tarafların büyük oranda anlaştığı öğrenildi. Anlaşmaya göre bu operasyonu mülkiyeti kendisine ait, dolayısıyla yaptırım kapsamına girmeyen 70 uçağı ile yürütecek.

Kötünün iyisi

Tur operatörleri bunun karşı karşıya kalınan sorunu çözmediği ama kötünün iyisi olduğunu söylüyor.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde anlaşmaya göre, Coral, Pegas ve Anex’e 400’er bini Antalya, 300 bini de diğer bölgelere olmak üzere 1.5 milyon koltuğu blok olarak tahsis edileceği belirtiliyor.

Ancak bu durumda Amerika’nın imza aşamasında devreye girip anlaşmayı bozabileceğinden de endişe ediliyor.

Amerika ile görüşülüyor

Bu konudalığı, OFAC, (ABD Hazinelığı'na bağlı Dış Kaynaklı Varlıkları/hesapları Denetleme Ofisi/Office of Foreign Assets Control ), ABD Dışişleri ve Ticaretlığı ile görüşmeler yürütülüyor.

Son günlerde Amerika’dan Türkiye’ye yönelik açıklamalar ve yapılan ziyaret ve görüşmelerde bu konu da yer alıyor.

Halkbank anımsatması 

Amerikan basınında yaptırım konusunda Türkiye’ye  “uyarı”lar içeren değerlendirmeler yapılıyor. Değerlendirmelerde, ABD’nin İran’a ambargosu konusunda Türkiye’nin Halkbank üzerinden yürüttüğü çalışma ile ambargoyu deldiği iddiasıyla hâlâ devam eden Halkbank davası anımsatılıyor.

Rusya’nın bulduğu çözüm

Öte yandan soruna çözüm olarak da yaptırımları aşma arayışı kapsamında yurtdışı uçuşlarını leasing olmayan, kendisine ait milli uçaklarla yapma projesi geliştirdi.

Ancak burada da devreye sokulacak uçakların küçük ve az sayıda olmasının yanında gerekli yer hizmeti konusunda alt yapının yetersiz kalacağı sorunu olduğu belirtiliyor.