• 08 Mayıs 2024 00:13
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Antalya’ya hangi ülkeden gelenler hangi bölgeyi tercih ediyor

Bu haberi dinleyin
08 Mayıs 2024 Antalya’ya hangi ülkeden gelenler hangi bölgeyi tercih ediyor

 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) Antalya'ya gelen turistlerin bölgelere göre dağılımını çıkardı. 

Rapor verileri baz alınarak yapılan değerlendirmede; Side’nin ağırlıklı olarak, Hollanda, Belçika, Slovakya, İsviçre, Avusturya, Macaristan, Kemer’in,, Fransa, Moldova, Belarus, Letonya, Alanya’nın,, Polonya, Romanya, İskandinav, Çekya, Litvanya,-Lara’nın Kazakistan, İran’dan gelenlerin tercih ettiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili hazırlanan rapora göre Antalya’ya gelenlerin yüzde 32’si Side’yi tercih ediyor

Verilerini değerlendiren Antalya Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya'ya ortalama bir sezonda 40'dan fazla ülkeden yaklaşık 15 milyon turistin geldiğini belirterek, "Kitleine yönelen turistlerin tercihlerinde 4 bölge özellikle öne çıkıyor: Kundu, Side, Alanya ve Kemer. Haliyle otel yatırımları vein gelişmesi de bu bölgelerde yoğunlaşıyor. Her ne kadar her ülkeden turisti, her bölgede görmek mümkün olsa da ağırlıklı olarak tercih edilen bölgeler oldukça belirgin. Side'den Alman'ı Kemer'den Rus'u, Alanya'dan'i, Polonyalı'yı çıkarırsanız bölgeler neredeyse tamamen boşalır" dedi. 

Antalyainden en çok pay alan bölgenin yüzde 32'lik oranla Side bölgesi olduğunu ekleyen Yavuz, "Yüzde 23,7 ile Alanya bölgesi ikinci sıradaki yerini koruyor. Lara-Belek-Kundu yüzde 25, Kemer yüzde 13,9'luk paya sahip. 

Bu resim genel olarak da böyle olmakla birlikte bölgeler arası küçük çaplı geçirgenliği gözden kaçırmayalım. Side pandemi öncesindeki konumuna göre yüzde 2, Alanya yüzde 1 oranında artarken,-Kundu-Lara bölgesi yüzde 3,5 puanlık kayıpla karşı karşıya. Kemer'de pandemi öncesine göre yüzde 1,5 oranında ekside" şeklinde konuştu. 

Üst segment Kundu-Belek’te

Bu sonuçların birçok nedenleri olabileceğine dikkat çeken Yavuz, bunların en önemlileri olarak şunları sıraladı: "Zengin Rus turistlerin azalması, pandemi sonrası artan fiyatlardan dolayı bütçeye göre tatil tercihi yapılması, bazı bölgelerin klasikleşmiş/kronikleşmiş milliyet imajından çıkması, tur operatörlerinin belli pazarlarda belli başlı bölgelere yönelmesi, oteller arasındaki fiyat farkının açılması." Genel olarak Batı Avrupalılaşın Side, Doğu Avrupalılaşın ise Kemer eğiliminde olduğunu söyleyen Yavuz, "Üst segment misafirler Kundu-Belek'te ısrarcılar. Kemer ise salt Rus bölgesi olmaktan çıkıp, galiba artık yeni bir kimliğe bürünüyor" dedi.