• 06 Aralık 2021 23:48
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Atlaszedeler, Onur Air çalışanları ve işsizleriyle havacılık sektörü zorda

Bu haberi dinleyin
06 Aralık 2021 Atlaszedeler, Onur Air çalışanları ve işsizleriyle havacılık sektörü zorda

Dünya Sivil Günü'nde Türkiye’de patronun paşa keyfi öyle istediği için bir gecede iflas ettiği söylenen, aslında iflas ettirilen Atlas Global çalışanları,lardır maaş ödenmeyen, ha satıldı, ha satılacak diyelar boyu bekleyen Onur Air çalışanları için kural koyucu ve denetleyici SHGM nerede ne yapıyor?

Musa Alioğlu, Yeni Birlik Gazetesi’ndeki köşesinde Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu Dünya Sivil Örgütü’nün ilan ettiği 7 Aralık Dünya Sivil Günü’nde sektörün çalışanlar kesimindeki durumuna dikkat çekti.

Musa Alioğlu’nun yazısı şöyle:

Uluslararası Sivil Örgütü (ICAO)’nun ilan ettiği 7 Aralık Dünya Sivil Günü’nde irili ufaklı, resmi ve özel, kurum ve kuruluşlar, klasik içi boş sözlerle kutlamalar yapacak. 

Sektör çalışanları

Başta, Ulaştırma ve Altyapıı olmak üzere. Sivil Genel Müdürü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilumum genel müdürleri ve ağzı laf yapanları demeçler vererek çalışanların, yani emek verenlerin Sivil Günü'nü kutlayacak. 

"Türk sivil havacılığının bu gün geldiği ileri seviye" diye başlayan demeçlerinde çalışanların çalışma koşulları, maaşları ve geçinmeleri için şunları da yaptık diye bir kelimeye asla rastlamayacağız. Çünkü, öyle bir şeyin olmadığı ortada. 

Kamuda çalışan işçiler ve memurlar emir komuta zincirinin bir halkası olan toplu iş sözleşmelerine tabiidir. 

Bu ücretlere karşı itiraz etmek ve greve kalkışmak asla kabul görmez. 

Milli güvenliğin veya kamu güvenliğinin tehlikeye düşmesi gerekçe gösterilerek grevler hep ertelenir. Ama sivil günü ise törenlerle kokteyllerle ve de neşeyle kutlanmaya devam edilecek. 

Devlet baba ve özel sektör

Devlet babanın, genel müdürleri kutlar da sivil havacılığın adı üstünde sivilleri yani özel sektör aktörleri boş durur mu? 

Havayolu şirketlerinin patron ve CEO'ları kurumsal İletişimcilerin yazdığı metni göz ucuyla okuyup imzalayacaklar. 

Onlar, yaygın ve sosyal medyada caf caflı laflarla, karın doyurmayan Dünya Sivil Günü'nü kutlaya dursun; patronun paşa keyfi öyle istediği için bir gecede iflası ettiği söylenen, aslında bal gibi iflas ettirilen Atlas Global Airlines'ın çalışanları için kimse bir şey yapmadı. 

Sayın'ın ağzından bu konuda hiçbir şey duymadık. 

SHGM nerede

Sivil Genel Müdürlüğü ise, gelişmeleri hep arkadan takip etti. 

Şirketin gidişatını görüp, maaş ve tazminatlar için girişimde bulunmadı, işveren yeni şirketlerle yola devam edip, bu konu da artık böylece unutturulurken Atlaszedeler'ın sesi soluğu çıkmaz oldu. 

Kim bilir, şimdi nerede nasıllar bilen yok. Ne yiyorlar, ne içiyorlar soran eden yok. 

Siz, Dünya Sivil Günü'nü alayla valayla kutlasanız ne, kutlamasanız ne? 

Atlaszedeler'in haklarını alabilmek için verdiği ekmek kavgası izlenirken, o tarihlerde bir başka şirketin Onur Air çalışanlarınalarca maaş vermedi. 

Kural koyucu ve denetleyici olan SHGM bu konuda da üzerine düşeni yapmadı. Şirket, ha satıldı, ha satılacak diyelar boyu bekleyen yüzlerce kişi sefalette iken, otoritenin ve bizim Günü kutlamamız, beş parasız ortada kalan bu insanlara karşı saygısızlık olmaz mı? 

İnsan, haklarıyla insandır. İşsiz kalarak açlığa mahkum olan binlerce insanın durumunu görmek, çözüm bulmak ve de dertlerine derman olmak sosyal devletin en başta gelen görevi olmasına rağmen bu konuda hiç bir şey yapmayan bütün ilgili, sorumlu ve yetkili makamları bir kez daha uyarıyoruz. 

Bırakınız, Sivil Günü kutlamayı da, açlığa mahkum edilen havacılara sahip çıkınız. 

Kamu vicdanı sizden bunu bekliyor!..