• 11 Haziran 2024 07:25
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa Adalet Divanı otellerin Google hakkındaki ‘En düşük fiyat’ şikayetini inceliyor

Bu haberi dinleyin
11 Haziran 2024 Avrupa Adalet Divanı otellerin Google hakkındaki ‘En düşük fiyat’ şikayetini inceliyor

 

Otelcilerin Googleile imzalanan sözleşmede yer alan ‘En düşük fiyat’ koşuluna yönelik açtıkları dava Avrupa Adalet Divanı‘da görüşülüyor.

Konuyla ilgili davada Amsterdam Bölge Mahkemesi iki soru sormuştu: Birincisi, en iyi fiyat hükümlerinin "gerekli bir ek anlaşma" olarak görülmesi gerekip gerekmediği, ikincisi otel rezervasyon portalları açısından ilgili pazarların nasıl tanımlanması gerektiği. 

Booking bu hükümlerin otellerin bedavacılığını önlemek için gerekli olduğunu savunurken, Alman Federal Adalet Divanı buna karşı çıkıyordu. Bu, maddelerin antitröst yasası açısından tarafsız bir "gerekli yan anlaşma" olarak görülemeyeceğini ve Booking'in otel rezervasyon portalları içinrı bir pazarda yüzde 60'ın üzerinde pazar payına sahip olduğunu belirtildi.

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısı Federal Adalet Divanı'nın tutumunu destekliyor. Kendisi, bir hükmün ancak sözleşmenin düzgün bir şekilde yerine getirilmesi için nesnel olarak gerekli olması durumunda "gerekli bir ek anlaşma" olarak kabul edilebileceğini savunuyor. Ancak Collins, Booking tarafından kullanılan en iyi fiyat koşullarının bu kriteri karşılayıp karşılamadığından şüphe ediyor. Gelecekteki yargılama için son derece önemli bir açıklama.

Otelciler davayı kazanma konusunda iyimser

Pazar tanımıyla ilgili olarak, Başsavcı Collins, Amsterdam Bölge Mahkemesinin ilgili pazarları tanımlamak için genel kuralları uygulamasını tavsiye etmektedir. Ancak başka bir durumda Avrupa Komisyonu'nun uyguladığı pazar tanımının dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Alman Otelciler Birliği'nin (IHA) Genel Müdürü Markus Luthe, ilerleyen süreçten umutlu: "Başsavcı Collins'in, Booking tarafından kullanılan en iyi fiyat hükümlerinin büyük ihtimalle bir fiyat olarak nitelendirilemeyeceğini ikna edici bir şekilde gösteren görüşünü memnuniyetle karşılıyoruz." Bu, Alman Otelciler Birliği'nin, yargılamanın başladığı 2013 yılından bu yana benimsediği görüştür venı zamanda Avrupa Komisyonu'nun da görüşüdür. ABAD'ın da eninde sonunda bu yönde karar vereceği konusunda fazlasıyla iyimseriz."

Dava ıla ilgili kararın bir içinde çıkması bekleniyor.