• 06 Nisan 2024 00:58
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa’da uçak yolculuklarını trenlere yönlendirmek için demiryolu ucuzlatılacak

Bu haberi dinleyin
06 Nisan 2024 Avrupa’da uçak yolculuklarını trenlere yönlendirmek için demiryolu ucuzlatılacak

Avrupa Birliği Konseyi’nin bu göreve başlayan Dönem Başkanı Belçika Başbakan Yardımcısı Georges Gilkinet ulaştırmadayerine demiryolunu özendirecek planlarla geldi.

Gilkinet, trenler ve uçaklar arasındaki oyun alanını eşitleyebilecek bazı önlemler alınabileceğini buna örnek olarak “Belçika'da gece trenleri lokomotifler için hiçbir enerji bedeli ödemiyor, hat erişim ücretlerinden muaftır. Her Avrupa ülkesinin benzer önlemler alması durumunda daha fazla işletmecinin gece treni işletmesi teşvik edilmiş olur" diyor.

Avrupa'da arabaların açık ara en popüler ulaşım aracı olmaya devam ettiğini belirten AB Konseyi Yeni Dönem Başkanı şunları söylüyor:

Ulaşımın yüzde 80’i otomobil ile

“2021'de AB genelinde yolcu kilometresinin neredeyse yüzde 80'i otomobille, yüzde 7,3'ü uçakla ve yüzde 5,6'sı trenle seyahat edildi.

Şu anda araba ve uçak kullanımı teşvik ediliyor. Son yirmi yılda AB ülkeleri otoyollara demiryollarından yüzde 66 daha fazla yatırım yaptı. Bu durum karayollarında 30.000 kilometre artışa, demiryolu hatlarında ise 15.000 kilometre azalmaya yol açtı.

Bu arada endüstrisi de büyük sübvansiyonlar alıyor; bazı hesaplamalara göre bunların toplamı gidiş-dönüş bileti başına 80 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Uçaklarda yakıttan alınan vergi düşük, biletler KDV'den muaftır.

Gece trenleri

Uluslararası trenler bu avantajlardan yararlanamıyor ve birçok ülkede biletlere ve elektriğe KDV uygulanıyor. Hat erişim ücretleri sistemi, uzun mesafeler kat ettikleri için gece trenleri için dezavantajlıdır.”

Gilkinet, gece treni işletmecileri için uygun koşullar yaratarak değişim getirmek istediğini belirterek uluslararası demiryolu altyapısının geliştirilmesini, ülkeler arasındaki teknik farklılıkların daha iyi entegre edilmesini, biletleme sistemlerinin basitleştirilmesini ve işletme maliyetlerinin azaltılmasını öneriyor ve “Trenler ve uçaklar arasındaki haksız rekabetin ele alınması gerekiyor” diyor.

Gilkinet, Brüksel'de yapılacak bir sonraki AB ulaştırmaları gayrı resmi toplantısında gece trenlerini kesin olarak gündemine alacaklarını söyledi.

Demiryolunun tercih edilmesi

Belçika, Avusturya ile birlikte son yıllarda gece trenlerinin geliştirilmesine öncülük ediyor. Her iki ülke de artık diğer AB üye devletlerinin Avrupa'nın büyük şehirlerini yataklı trenle birbirine bağlamaya odaklanıyor.

Fransa'da da kısa mesafeli uçuş yasağına geniş bir destek var, da yakındanı şeyi yapabilir.

İspanya hükümeti, ulusal demiryolu operatörü Renfe tarafından işletilen 300 km'den kısa tüm banliyö ve orta bölgesel yolculukların ücretsiz olacağını  duyurdu..

Europe on Rail kampanya grubu tarafından 2021'de yaptırılan ankete, Polonya, Fransa, ve Hollanda'da n katılanların yarısından fazlasının yolculuklarınıyerine demiryoluyla değiştirebileceklerini söylüyordu.