• 07 Mayıs 2024 23:04
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa’da yükseliş devam ediyor, ziyaretçi ve harcama arttı

Bu haberi dinleyin
07 Mayıs 2024 Avrupa’da yükseliş devam ediyor, ziyaretçi ve harcama arttı

 

Avrupa’da yıl başında yapılan değerlendirmelerde son 30-40 yılın en yüksek enflasyonun neden olduğu fiyat artışlarının seyahatlerin azalmasına yol açacağına ilişkin öngörülerin tersine, işler iyi gidiyor

Yılın ilk çeyreğinde yabancı turist gelişleri ve harcamalar 2019 düzeyinin üzerine çıktı.

Sektörün küresel salgın (Pandemi) ve arkasından gelen yüksek enflasyon ile ekonomideki daralmayı aşarak yükselişe geçtiği belirtiliyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC)’nin ' Avrupa Trendleri ve Beklentileri ' raporunda yılın ilk çeyreğinde Avrupa’ya gelen ziyaretçi sayısının yüzde 7,2 arttığı belirtiliyor.

Harcamada ilk sırada

ETC’nin üçda bir yayınlanan raporunda Tüketici verilerinin de seyahatin 2024'te de en önemli öncelik olmaya devam ettiğini gösterdiği hem Avrupa içi hem de uzun mesafeli turist harcamalarının arttığı belirtiliyor.

Raporda bu yıl Avrupa'da 742,8 milyar Avro seyahat harcaması yapılmasının beklendiği bunun da 2023'e göre yüzde 14,3 artışa karşılık geleceği, Avrupa'daki toplam seyahat harcamasının yüzde 16'sını’nın oluşturduğuna işaret ediliyor.

Rekor beklentisi

Raporu değerlendiren ETC Başkanı Miguel Sanz şunları söyledi, “2024'ün ilk rakamları bu yıl Avrupai için olumlu bir görünüm ortaya koyuyor. Tüketici seyahat harcamalarının Avrupa genelinde belirgin şekilde artarak önümüzdekilarda rekor rakamlara ulaşması bekleniyor. Bu destek, pandemi yıllarından ve devam eden ekonomik istikrarsızlıktan ağır şekilde etkilenen seyahat ve işletmelerini destekleyecektir. Sektör bir bütün olarak yerel halka fayda sağlamak ve çevreyi korumak için daha sorumlu uygulamalar benimsemeye çalıştığından, yine de yüksek fiyatlar ve jeopolitik risklerin önündeki temel engeller olmaya devam ediyor."

Paris Olimpiyatları ve Euro 2024

Raporda bu yaz Avrupa'ya iki büyük spor etkinliği anımsatılarak şöyle deniyor: Fransa'daki Olimpiyat Oyunları ve'daki UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nın yerli ve yabancı turistlerde büyük bir artış yaratması ve etkilerinin Paris şehrinin ötesine uzanması bekleniyor. Gelen harcama büyümesinin 2019 seviyelerine göre Paris için yüzde 13 ve Fransa'nın tamamı için yüzde 24 olması öngörülüyor.