• 14 Eylül 2023 23:47
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa Komisyonu: Schengen kontenjanı artırılsın, işlemler hızlandırılsın

Bu haberi dinleyin
14 Eylül 2023 Avrupa Komisyonu: Schengen kontenjanı artırılsın, işlemler hızlandırılsın

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için uygulanan Schengen vize ile ilgili sıkıntının tek tek ülkeler aşıp genel bir sıkıntı haline gelmesi üzerine soruna çözüm aranıyor.

Bu yönde yürütülen çalışmalar kapsamında ülkelere tanınan Schengen vize kontenjanının artırılması isteniyor.
Avrupa İçişleri Komisyonu temsilcisi Anitta Hipper yaptığı açıklamada vize başvurularında yaşanan tıkanıklığın giderilmesi için personel yetersizliğinden giderilmesi gerektiğini ancak bunun yeterli olmadığını, ülkelere tanınan kontenjanın yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bunca uğraştan sonra bir haftalık tek girişli vize

Hipper açıklamasında virüs salgınının ardından farklı ülkelerde Schengen vizesine başvurmak isteyenlerin sayısının önemli ölçüde arttığını belirterek bu noktada vize için randevu taleplerinin uzun süre aldığını bu ve diğer nedenlerle vize alınamaz bir hal aldığını söyledi.

Avrupa İçişleri Komisyonu temsilcisi Anitta Hipper, vize başvuruları işlemlerinin uzun sürdüğüne ilişkin şikayetlerin haklı olduğuna işaret ederek, “Onca uğraş ve uzun işlemlerden sonra bir haftalık tek girişli vize verilmesi gibi uygulamalar rahatsız edicidir. Buna bir çözüm getirilmeli” dedi

Vize ticari bir faaliyet olmamalı

Schengen vizesi başvurularında yaşanan bu sıkıntıların dikkate alınarak çözüm getirilmesini isteyen Hipper, başvuruların elektronik ortamda yapılabileceğini sağlayacak bir yol bulunabileceğini, vize başvurularının ticari bir faaliyet olarak yürütülmesinin de yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:

Sorun dijitalleşmeyle çözülür

“Vize işlemlerinin dijitalleştirilmesiyle sorun büyük ölçüde çözülecek. İnsanların evrak toplayıp belge sunmasına, pasaportunu uzun süreliğine bırakmasına vb. gerek kalmayacak. Tüm süreç online formata taşınacak, bu sayede gecikmeler önlenecek ve konsoloslukların evrakları teslim almak içinrı bir zamanırmasına gerek kalmayacak.”