• 02 Nisan 2022 23:24
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa tartışıyor: demiryolu mu, havayolu mu?

Bu haberi dinleyin
02 Nisan 2022 Avrupa tartışıyor: demiryolu mu, havayolu mu?

Küresel karbondan arındırma hedeflerine ulaşmak için siyasi baskı arttıkça, ulaşım, özellikle daha fazla inceleme altına alınıyor.

Dünya Gazetesi Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde şöyle deniyor:

Avrupa’da ulaşımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için çözüm arayışları devam ediyor, bu konuda hava ulaşımından demiryoluna geçiş önemli rol oynayacak gibi görünse de alınan sonuçlar tatmin edici değil.

Avrupa’da bazı ülkelerde kısa mesafeli uçuşlardaki yasaklar ve vergiler ile demiryolu ulaşımına kaydırılıyor, verilen teşvikler artırılıyor.

Ancak, Avrupa dernekleri tarafından yaptırılan yeni bir çalışma, hava yolculuğunun yerine bir demiryolu ikamesinin sınırlı bir yarar sunduğunu iddia ediyor.

‘Kısa mesafeli uçuş ve sürdürülebilir bağlantı' başlıklı raporda, demiryolu hatları inşa etmenin, çimento ve çelik üretimiyle ilişkili CO2 emisyonları ve altyapı inşaatı için kullanılan yakıttan kaynaklanan emisyonlar nedeniyle yüksek bir çevresel maliyeti olduğu belirtiliyor.

Çalışma, daha düşük trafik frekansına sahip kısa mesafeli hava yolları için veya iyi bir yüksek hızlı demiryolu bağlantısı olmayan havaalanlarında, demiryolunun ekonomik olarak uygun olmadığına işaret ediliyor.

Raporda yolcuların otomatik olarak hava ulaşımından demiryoluna geçeceğine veya araba ile seyahat etmeyi seçeceğine ilişkin bir kanıt bulunmadığı belirtiliyor.

2030 yılına kadar bölgesel rotalarda hibrit-elektrikli uçaklar durumu değiştirecek.ta karbonu azaltmanın iyi bir şekilde devam edeceği öngörülüyor.

Havacılık birliklerinin başkanları, siyasilerden Avrupa'da bölgesel taşımacılığın karbondan arındırma politikasını belirlemeden önce bu çevresel, sosyal ve ekonomik faktörleri hesaba katmalarını istiyor.