• 20 Ocak 2024 01:09
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Ayasofya’daki düzenlemeleri UNESCO'nun tavsiyesiyle yaptık”

Bu haberi dinleyin
20 Ocak 2024 “Ayasofya’daki düzenlemeleri UNESCO'nun tavsiyesiyle yaptık”

Kültür veı Mehmet,asofya’da yapılan düzenlemelerin neden olduğu kargaşa ve uygulamaya ilişkin tartışmalar üzerine düzenlemelerin UNESCO'nun tavsiyesiyle yaptıklarını söyledi.

TV100'de yayınlanan "Candaş Tolga Işık'la Az Önce Konuştum" programına katılan,asofya’da son günlerde  yaşanan kargaşa ve tartışmalar ile ilgili açıklamalar yaptı.

Ayasofya’da çok geniş kapsamlı bir restorasyon süreci başlattıklarını ve bunun için bir bilim kurulu oluşturduklarını belirten, restorasyon çalışmalarının hem ibadete hem de ziyarete açık olması planlamasıyla yapıldığını söyledi.

"Bütün Ziyaretçilerimizi Korumakla Yükümlüyüz"

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne girişte yoğunluğun azaltılması amacıyla UNESCO'nun tavsiyesiyle Ziyaretçi Yönetim Planı'na geçtiklerini ifade eden, bu planlama gereği de ibadet için gelenler ile turistik amaçlı ziyaret eden yabancıların girişleriniırdıklarını anlattı.

Tünel geçicidir, kaldırılacak 

Mehmet, sosyal medyada tartışılan 2. Beyazıt minaresi altındaki yabancı ziyaretçilerin giriş yaptığı kapıya, mobil bir koruma tüneli koyduklarına dikkati çekerek, minarenin onarımının bitmesiyle bu tünelin kaldırılacağını açıkladı.

Ziyaretçileri korumak amacıyla bu tüneli kurduklarını ve geçici olduğunu vurgulayan, "Her gün buradan 2 binin üzerine turist geçiş yapıyor. İlkbahar, sonbahar geldikçe bu oran 10 binlere çıkabilir ve biz bütün ziyaretçilerimizi korumakla yükümlüyüz." ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerin düşmesini önlemek için

Ersoy,asofya'nın galeri katında yer alan çıkış koridorlarında zeminin sürekli nemli ve kaygan olmasından kaynaklı, ziyaretçilerin düşmesini önlemek amacıyla bir ahşap döşeme yaptıklarını söyleyerek, artık QR kod uygulamasıyla hayata geçirilen sistemle de yabancı ziyaretçilerin cep telefonlarının kulaklıkları veya sağlanacak tek kullanımlık kulaklıklarla ibadet edenleri rahatsız etmeden 23 dilde bilgi alabildiğini anlattı.