• 15 Ocak 2024 08:44
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ayasofya'nın turistik kapısına kepenk takıldı

Bu haberi dinleyin
15 Ocak 2024 Ayasofya'nın turistik kapısına kepenk takıldı

Müzeden camiye çevrilenafosya gündem olmaya devam ediyor. Restorasyona alınan ve turistler için ücretli hale getirilenasofya’nın girişine yapılan kapı tartışmalara neden oldu. Kapı,asofya’nın tarihi dokusuna uymadığı ve görsel olarak uyumsuz göründüğü gerekçeleriyle eleştirildi. 

Unesco'nun tavsiyesi üzerineasofya için düzenlenen 'ziyaretçi yönetim planı' uygulaması bugün başlıyor. İbadet için gelenlerle tarihi yapıyı gezmeye gelen turistleriırmak amacıyla başlatılan uygulama kapsamında yabancı turistler bugünden itibaren camiye 25 Euro'luk biletle giriş yapacak. 

Ayasofya Camii'ne yabancı turistlerin girişi için yapılan yeni ziyaret alanı kapısı tarihi yapının mimarisiyle uyumsuzluğu dikkat çekti. Camiye ibadete gelenler ile turistlerin girişleriniırma uygulaması kapsamında yapılan ve kepenkle açılıp kapandığı görülen kapıya sosyal medyada "Göz kanatan bir vandallık örneği" yorumları yapıldı. 

Yeni düzenleme kapsamında minarenin altına yapılan giriş kapısı sosyal medyada 'tarihi yapının mimarisi ile uyumsuzluğu' nedeniyle tepkilere neden oldu. Birçok kişi modern malzemelerle yapılan ve üzerinde "Ayasofya-i Camii Kebir-i Şerifi Ziyaret Alanı-Visitting Area" yazılı giriş kapısının tarihi yapının dokusuna uyumsuzluğuna dikkat çekti. 

Tepki var

Sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan yurttaşlar ise, “Ayasofya’nın girişine Osmanlıca tamlamayla adını yazmak ecdada saygı ise bu AVM kapısını yapıya eklemek ne anlama geliyor? Tarihe hiç saygınız yok mu?”  “Ayasofya'ya yapılan kapıyı gördünüz mü? Mimarisiyle alakası yok” yorumlarında bulundu.

Fotoğraflarda kapının dükkanlarda kullanılan kepeng sistemi ile açılıp kapandığı görüldü. Bir kullanıcı yabancı turistler için hazırlanan giriş kapısının fotoğrafını "Ayasofya AVM, mâl kabul girişi" eleştirisi ile paylaşırken, birçok kullanıcı da "Göz kanatan bir vandallık örneği" yorumunda bulundu. 

Edinilen bilgiye göre, bölgede ziyaretçileri gezdiren tur rehberlerine bir bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirme notunda, “Bu kapı geçici bir yapı. Üzerindeki minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” denildi.