• 22 Ocak 2022 10:01
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakanlık eski Müsteşarı Makadder Sezgin yaşamını yitirdi

Bu haberi dinleyin
22 Ocak 2022 Bakanlık eski Müsteşarı Makadder Sezgin yaşamını yitirdi

Kültür velığı eski Müsteşarı Mukadder Sezgin yaşamını yitirdi.

Sezgin,  3 hafta önce evinde rahatsızlanması sonucu kaldırıldığı hastanede, beynine pıhtı attığı belirlenmiş , tedavi altına alınmıştı. Tedavisi devam ederken fenalaşan 88 yaşındaki Mukadder Sezgin, doktorların yaptığı tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Cenazesi 24 Ocak Pazartesi günü Ankara Kocatepe Camii'nden öğle  namazından sonra kaldırılacak.

1933 doğumlu Sezin, Basın-Yayın ve Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Dairesi’nde 1953’te göreve başladı, 1957’de Basın-Yayın ve Genel Müdürlüğü’nünlığa dönüştürülmesi ve ardından bulığın kaldırılmasıyla onun yerini alan ve Tanıtmalığı’nda bu görevini Müdür olarak sürdürdü. 

1964 yılının Kasımı sonunda Paris ve Tanıtma Müdürlüğü görevini üstlendi. 

1971 yılının sonunda yeniden atandığı Paris ve Tanıtma Müşavirliği görevini sürdürürken 1973’telık Müsteşarlığı’na getirildi. 

Turizme Kanat Gerenler’de Mukadder Sezgin

Aydın’da doğdu (1933), ilköğrenimini Germencik İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Buca vedın ortaokullarında, lise öğrenimini Edirne ve Balıkesir Öğretmen okullarında,rıca da okul dışından sınavlarına girdiği Elazığ Lisesinde tamamladı. 

Çocukluk ve gençlik dönemlerinidın, Buca, Edirne ve Balıkesir’de geçirdi. Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Böümü’nden mezun olarak 1954 yılında Alaca’da (Çorum) öğretmenlik görevine başladı; bu görevini Hekimhan Ortaokulu’nda ve ardından Malatya Lisesi’nde sürdürdü. 

1958-1959 döneminde, sınavını kazandığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Çağdaş Fransız Edebiyatı ve Edebi Fransızca bölümlerini izleyerek diplomalarını aldıktan sonra Milli Eğitimlığı Dış Münasebetler Genel Müdürlüğü’nde yabancı burs işleriyle; kısa bir süre sonra da, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nde çeviri ve Özel Kalem Bürosu işleriyle görevlendirildi. 

On süren bu görevinden sonra, erteleme süresi biten Askerlik hizmetini Ankara Piyade Yedeksubay okulunda ve Milli Savunmalığı Basın İrtibat Bürosu’nda tamamladıktan sonra, o zamanki adıyla Basın-Yayın ve Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Dairesi’nde görevlendirildi (1953). 

Basın-Yayın ve Genel Müdürlüğü’nün 1957’delığa dönüştürülmesi ve ardından bulığın kaldırılmasıyla onun yerini alan ve Tanıtmalığı’nda bu görevini Müdür olarak sürdürdü. 1964 yılının Kasımı sonunda Paris ve Tanıtma Müdürlüğü görevini üstlendi. 

Görev süresinin bitiminde, sırasıyla Tanıtma Genel Müdürlüğü, Müsteşar Yardımcılığı görevlerini üstlendi. 1971 yılının sonunda yeniden atandığı Paris ve Tanıtma Müşavirliği görevini sürdürürken 1973’telık Müsteşarlığı’na getirildi. 

1974 hükümet değişikliğinden bir süre sonra bu görevinden alınaraklık Baş Müşavirliğine; 1975 hükümet değişikliğinden sonra da yeniden Müsteşarlığa atandı. 

Bu görevinden 1978 yılı hükümet değişikliği üzerine kendi arzusuylarılarak yenidenlık Baş Müşavirliği görevine atandı. 

Müsteşarlığı döneminde, Türkinin 80’li yıllardan itibaren hızla gelişmesinin ilk aşamasını oluşturan Güney Antalya Gelişim Projesi; ona ilişkin yapılabilirlik etüdü ile uygulanmasına dönük Dünya Bankası ile 25 milyon ABD Dolarılıksi antlaşmasının imzalanması; Ege, Batı Karadeniz kıyıları ilee elverişli iç bölgelerde fiziksel planlama çalışmalarının yapılması; öngörülen projeler için gerekli kamulaştırmalarının yanı sıra kamu mülkiyetinde olanlarınlığa tahsisinin sağlanması gibi atılımlar müsteşarlığı döneminde hız ve kapsam kazandı. 

1980 sonunda emekliyerıldı. 

12 Eylül yönetiminin siyaset ve siyasal partilerin kapatılması yasağının kalkmasından sonraki dönemde kurulan Büyük Türkiye Partisi’nin ve onun kapatılmasıyla yerini alan Doğru Yol Partisi kurucu üyelerinden biri olarak Genel Yönetim Kurulu’nda yer aldı; bir süre bu Partinin Basın ve Propaganda başkan yardımcılığı görevini üstlendi. (Selman Bayrakçı 2020)