• 23 Şubat 2024 08:30
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakanlık ‘Hanut yasak’ diyor, Bakanlığın müze işini verdiği DEM, rehberlere hanut teklif ediyor

Bu haberi dinleyin
23 Şubat 2024 Bakanlık ‘Hanut yasak’ diyor, Bakanlığın müze işini verdiği DEM, rehberlere hanut teklif ediyor

Kültür velığı hazırlattığı rehberler ile ilgili yasa teklifinde hanut yasaklanırkenlığınasofya Müzesi’nin bilet işini verdiği DEM şirketi rehberlere gönderdiği yazıda grup getirenlere hanut verileceğini duyurdu.

Özellikle kültür turları yapan rehberlere internet ortamında gönderilen yazıda “ Koşullarımıza göre, turist rehberleri getirdikleri her ziyaretçi başına bilet ücretinin yüzde 10'unu hak ediş vermekteyiz” deniyor.“Merhaba” diye başlayan, zamanında ödeme yapmak için doldurulması istenen bir form ekiyle gönderilen “Anna Bukina, Rezervasyon Müdürü” imzalı yazıda şöyle deniyor:

“Ayasofya Tarih Müzesi'ni ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.i teşvik etme çabalarınızı takdir ediyoruz ve koşullarımıza göre, turist rehberleri getirdikleri her ziyaretçi başına bilet ücretinin %10'unu hak ediş vermekteyiz.

Zamanında ödeme sağlamak için lütfen size göndereceğimiz turist rehberi formunu doldurun.

İşbirliğiniz için teşekkür ederiz, yanıtınızı bekleriz.

Saygılarımla,

Anna Bukina

Rezervasyon Müdürü

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi

Kültür velığı’nın hazırlatıp AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan t4 maddelik “Turist rehberleri ve seyahatlerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifinde “Turist rehberliği hizmetinin verilmesi sırasında, bu hizmeti alanların bilgisi ve onayı dışında alışveriş amaçlı belirli bir işletmeye gönderilmeleri karşılığında, rehberin kendisine veya yönlendireceği kişiye herhangi bir menfaat temin etmesi halinde turist rehberleri hakkında mülki idare amiri tarafından 25 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek” deniyor.

AKP milletvekillerinin imzasıyla geçen hafta TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Komisyonu’na sulanan teklif buradan geçerek Genel Kurulda görüşülecekken gelen tepkiler üzerine görüşülmesi ertelendi.

Komisyondan geçen teklifte tur otobüslerinde rehber bulundurma ve Türkçe rehberlik yapanlarda yabancı dil zorunluluğu kaldırılıyor. 

Hanut ile ilgili ağır cezalar öngören düzenlemeler yer alıyor.

DEM ile ilgili iddialar

Ayasofya ve Efes antik kenti gişelerini işleten DEM şirketi ile ilgili ortada dolaşan iddialar arasında şirketin büyük ortaklarından birinin’un ikiz kardeşinin bacanağı olduğu öne sürülüyor.

Konuyla ilgili olarak 54. Hükümet dönemininı ve Gazetesi yazarı Bahattin Yücel şöyle diyordu:

Şu anda Sultanahmet’te bulunan eski tapu ve kadastro binasınınlık tarafından restore edilmesinden sonra açılanasofya Tarih ve Deneyim Müzesi ve Efes Deneyim Müzesi’ni de DEM Müzecilik işletiyor. 

Daha önce bütün müzelerin giriş-çıkışı bir özel şirketin kontrolüne verilmişti. Özel şirket turnikelerden geçiş paralarını tahsil edip onun belli bir bölümünü kendisine hizmet bedeli olarak alıp üst tarafını Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına döner sermaye işletmesine ödüyordulığın. Şimdi bu son durumdarılan iki tane müzenin, yeni kurulmuş bir şirkete giriş haklarının verildiğini görüyoruz. Ama hangi koşullarda, bir ihaleyle mi, yoksa hizmet alımıyla mı, doğrudan seçerek mi verildi? Bu konuda şu ana kadar açıklanmışherhangi bir bilgi yok.

DEM denen bu şirket yeni bir şirket ve bu şirketin en büyük hissedarı olan kişi Uğur Esin, şimdiki kültür veımızın kardeşinin karısının kız kardeşiyle evli! Yaniımızın kardeşinin bacanağı! 

Şimdi birden bire bu deneyimli müzecilik konusundaki yeteneğininlık tarafından keşfedilmesinde bu akrabalık ilişkisinin rolü var mıdır yok mudur bunu bilmiyoruz. Bunun cevabını onların vermeleri lazım! Bu tabii tam anlamıyla nepotizmdir. Türkiye’de dönem, dönem bunlara rastlıyoruz ama ilk defa bu kadar kör parmağın gözüne değecek şekilde yapıldığının da altını çizelim.