• 18 Haziran 2022 23:43
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakanlık TGA’daki temsilcilerinden birini yeme içme sektörüne verecek

Bu haberi dinleyin
18 Haziran 2022 Bakanlık TGA’daki temsilcilerinden birini yeme içme sektörüne verecek

Kültür veı Mehmet, TGA yasasında değişlik yaparak, yönetim kurulundakilığı’nın üç olan koltuk sayısını ikiye düşüreceklerini bu koltuğu yeme içme sektörünün temsilcisine vereceklerini söyledi.

Afyonkarahisar yeni müze inşaatında incelemede bulunan, daha sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün termal bir otelde düzenlenen eğitim seminerinin kapanış programına katıldı.

Bakan yaptığı konuşmada kültür alanında önemli prestij etkinliklerini hayata geçirdiklerini belirterek arkeolojik kazılar ve kültürel etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Kültür veı Mehmet, kültürel mirasın korunması adına tarihin en büyük başarılarından birini gerçekleştirerek son 20 yıldalığın girişimleriyle yurt dışından ülkeye 9 bin 31 tarihi eserin iadesini sağladıklarını bildirdi.

Kısa süre içinde kültür varlıkları ve müzecilik alanında büyük başarılar elde ettiklerini belirten, şöyle devam etti: "50 müzemizi ilk kez ziyarete açtık, 18 yeni müze binası inşa ettik. Dünyanın en zengin mozaik koleksiyonuna sahip müzeleri olan Hatay Arkeoloji ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzemiz ile en nitelikli neolitik koleksiyonuna sahip müzelerinden Şanlıurfa Arkeoloji Müze'mizi ziyarete açtık. Anadolu'nun ilk müze binası olan göz bebeğimiz İstanbul Arkeoloji Müzelerinin örnek bir çalışmayla sergilemesini yeniledik. Son yıllarda inşa ettiğimiz müzelerle, müzecilik alanında da dünyaya hedef gösteren öncü ülkelerden biri haline geldik. Müze binası, yenilikçi sergi biçimleri ve eğitim çalışmalarıyla müzelerimiz, dünyada parmakla gösterilen, ödül üstüne ödül alan kültür kurumları haline dönüşmüştür."

Ersoy, 2021 yılının, müzecilik tarihinde 29 özel müzeyle özel müze açılması için en fazla izin verdikleri yıl olduğunu söyledi.

Bakanlık denetiminde faaliyet gösteren özel müzelerin sayısını son 20 yılda 89'dan 337'ye yükselttiklerine dikkati çeken, "Müzelerimizin envanterinde bulunan 130 bin 693 eserimizin konservasyonunu tamamladık. Son 20 yılda birçok müzemiz Avrupa'da ödüller kazandı. Bu açıdan bakıldığında da özel müzeler ile devlet müzeleri artık tatlı bir yarış içine girdi. Artık bizim de örnek gösterilen güzel müzeler inşa etmemiz gerekiyor. Yeri geldiğinde de birbirimize örnek olacağız. Bu kültür varlıkları hepimizin ortak hafızasıdır. Ülkemizde gerçekleşen her kaçak kazı, bu hafızaya indirilmiş bir darbedir. Biz bunu hedef ve vizyon olarak seçtik. Eşsiz değerlerimize sahip çıkılması yolunda çok ciddi adımlar attık. Kültürel mirasın korunması adına tarihin en büyük başarılarından birini gerçekleştirerek son 20 yıldalığımız girişimleriyle yurt dışından ülkemize 9 bin 31 tarihi eserimizin iadesini sağladık." dedi.