• 26 Kasım 2021 00:00
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Balkan ülkelerinde kaynak pazarımız olabilecek kadar potansiyel var”

Bu haberi dinleyin
26 Kasım 2021 “Balkan ülkelerinde kaynak pazarımız olabilecek kadar potansiyel var”

Türkiye’nin mevcut kaynak pazarlarına eklenebilecek sessiz sedasız büyüyüp yeni kaynak pazar olabilecek bölgeler olduğu bildirildi

11. Uluslararası Resort Kongresi kapsamında düzenlenen “Doğu Avrupa ve Balkan Pazarında Durum” başlıklı panele katılan tur operatörleri temsilcileri Polonya, Balkanlar ve Baltık pazarlarında Türkiye’ye kaynak Pazar olabilecek potansiyel olduğunu söyledi.

AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu moderatörlüğündeki oturuma katılan Akay’dn Ethem Okudur, Coral’dan Kaan Ergün ve Fibula’danhan Mavisu, bulundukları pazarlardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Balkan diasporası avantajı

Ayhan Mavisu Balkan pazarı ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Balkanlar açısından çok önemli bir pazar. Balkan ülkelerinden 2018’de 3 milyon 877 bin, 2019’da 4,7 milyon kişi ülkemizi ziyaret etti. 2020’de başlayan nedeniyle 1,2 milyona düştü. 2021’de de 2 milyon 236 kişiye yükseldi.

Balkan pazarına çok fazla önem verilmedi ama bizim ülkemiz için ve’dan sonra 3. derecede önemli bir pazar. Bunun farkında olmalıyız. Balkanlardan sadece soğuk hava gelmiyor, çok ciddi miktarda turist geliyor.  Çok ciddi bir şekilde Balkanlarda bir Balkan diasporası var. Bu pazara özellikle önem vermemiz gereken bir pazar.

“Türkiye Polonya pazarında hızlı büyüyor”

Polonya pazarını değerlendiren Oti Holding’in Polonya’daki tur operatörü Coral Travel Polonya’nın Müdürü Kaan Ergün ülke nüfusunun 38 milyon olduğunu, Polonya’nın Avrupa’da ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olduğunu belirterek “Bu ülkede charter bazlı seyahat sayısı nüfusa oranla az. öncesi 1,5 milyon paket tur potansiyeli vardı.

Polonya’da Türkiye pazar payımızı yüzde 30’lardan yüzde 50’lere çıkardık. 2022 hazırlıklarımız devam ediyor. 2022 yılında kapasitemizi 2021 yılına göre yüzde 20 artırıyoruz. Türkiye’nin Polonya pazarında 2022’yi 1 milyonun üzerinde bir sayıyla tamamlayacağına inanıyorum.

“Pazara önem verilmeli”

Akay Travel Genel Müdürü Ethem Okudur ise Baltık pazarına 1996 yılında girdiğini söyledi. Baltık pazarında girdiklerinde pek çok insanın bu ülkelerin harita üzerindeki dahi bilmediğini söyleyen Okudur, “Yakın tarihimizde Baltık ülkeleri ile çok fazla diplomatik ilişkimiz yokmuş. Bu nedenle orta Avrupa’daki ‘Türk korkusu’ buralarda yok.Baltık ülkeleri nüfusuna göre Türkiye’ye turist gönderen ülkeler arasında ilk 3’e girerler. Pandemi öncesinde sadece Antalya’ya bu ülkelerden 400 bin turist almıştık. Salgın, politik veya farklı bir şey yaşanmazsa, Baltıklarda 2019 sayılarını aşabiliriz. Önümüzdeki erken rezervasyonları görüp ona göre hareket edeceğiz.

Bundan sonraki süreçte pazara özel uygulama yapmak gerekecektir. Çalıştığımız otellerin diğer pazarlara özgü uygulamaları bu pazara uyarladıklarını görüyoruz. Ancak her pazara farklı uygulama olmalı. Otelciler Türkiye dostu olan bu pazara yeterince önem vermiyor.”