• 20 Mayıs 2021 15:27
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Booking Com için AB Adalet Divanı'’ndan önemli karar: ‘En iyi fiyat’ garantisi rekabete aykırı

Bu haberi dinleyin
20 Mayıs 2021 Booking Com için AB Adalet Divanı'’ndan önemli karar: ‘En iyi fiyat’ garantisi rekabete aykırı

AB’den Booking Com için önemli karar: ‘En iyi fiyat’ garantisi rekabetekırı

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Best Price ‘En iyi fiyat’ Garantisi, yani her zaman en ucuz fiyat garantisinin yalnız Booking.com, HRS, Hotelbeds v.b. devlerin yetkisinde olması, sadece bir şirketin elinde bulunması, adil rekabete koşullarınakırı buldu. 

Bir Alman otelcinin şikayeti üzerine sekiz yıl önce’da açılan davada  Booking.com’un aleyhinde karar verildi.

Lüksenburg'taki AB Adalet Divanında söz konusu davada “Best Price Garantisi serbest ekonomi şartlarına ve adil rekabet şartlarına uymuyor” kararını verdi. 

Almanya/Flensburg yakınlarında bulunan Hotel Wikingerhof Booking.com’un izinsiz en ucuz fiyat şartlarında satış yapabilirken, kendisinin daha ucuz şartlarda kendi odalarını satamamasını haksız bulmuş ve Divan’a başvurmuştu. 

Mahkemenin bu kararı ile Best Price Garantisi, yani her zaman en ucuz fiyat garantisinin yalnız Booking.com, HRS, Hotelbeds v.b. devlerin yetkisinde olması, sadece bir şirketin elinde bulunması, adil rekabete koşullarınakırı bulundu. 

Otellerin eski satış kanalları her gün biraz daha online satış yapan devlerine eline geçerken, klasik satış kanalları ve hatta otellerin kendi satış ve pazarlama yöntemleri yolda kalıyor, yok oluyordu. 

Avrupa faaliyetlerinde Hollanda merkezli çalışan Booking.com bundan böyle sadece Hollanda’da değil her otelin bulunduğu ülke eyalet mahkemelerinde davasını yürütmek ve yargı karşısına çıkmak zorunda kalacak. Böylece büyük, küçük otelci hepsi haklarını daha kolay arayabilecek ve kendi dilinde derdi mahkemelere anlatabilecek.

Otelciler bundan sonra en azından kendisi ait en son odasını, en son yatağını kaça satabileceğini artık kendisi çekinmeden ve kural bozmadan satabilecek.En pahalı yatak, bundan böyle en son yatak olmayacak.