• 05 Ekim 2021 12:16
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Butik otel ibaresini kullanan işletmelere ağır cezalar geliyor

Bu haberi dinleyin
05 Ekim 2021 Butik otel ibaresini kullanan işletmelere ağır cezalar geliyor

 

Celal Uysal

Butik Otel ibaresini kullanan konaklama tesislerine, yeni “Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” dair kanuna göre Kültür velığı tarafından ağır cezalar yağacak.

TBMM Genel Kurulu’nda 18 Temmuz 2021 tarihinde  'Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edilmişti.

30 günde işletme belgesi için başvurulacak

28 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan, “Turizm Teşvik Kanunu Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bu tarihte yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren ilgili Belediyelerden pansiyon, otel ve konaklama tesisleri işyeri açma ve çalışma ruhsatı almalarına takiben 7 gün içinde işletmesi belgesi almak içinlığa başvuru yapmaları ve başvuruyu takiben yapılacak denetim sonucunda varsa belirlenen eksikliklerini, tebligat tarihinden itibaren 30 gün içinde gidererek işletmesi belgesi almaları zorunlu olacak.

25 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazetede “Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelik” yayımlandı. Turizm Tesislerinin Niteliklerine

Nitelikler yönetmeliği

Kültür velığı Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe uygun tesisleri Kültür velığına başvuru yapabilecekler ve ilgili yönetmelikte sınıflarına göre İşletme Belgesi alabilecekler. Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik aşağıdaki linkten görebilirsiniz.

Yönetmeliktelık tarafından istenilen asgari şartları yerine getiremeyen Tesisleri, İl Müdürlüklerine “Basit Konaklama Tesisi İşletmesi Belgesi” başvuru yapabilecekler.

Yıldız sembol kullanılamayacak

Basit Konaklama Tesisi İşletme Belgesi il müdürlüğüne yapılır

Turizm İşletmesi Belgesi veya Basit Konaklama İşletmesi Belgesini aldıktan sonra Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmeliğin üçüncü bölümünde yer alan Tanıtım, bilgilendirme ve fiyat tarifeleri kısmında MADDE 9 – ( 1 ) Tesis tanıtımında tüketici hakları açışından doğru bilgilere yer verilir; yanıltıcı olabilecek veya ülkeini zedeleyecek tanıtımlarda bulunulamaz. Konaklama tesislerinin tanıtımında, yıldız simgesi veya çağrıştıracak semboller kullanılamaz.

Basit Konaklama İşletmesi Belgesi alan konaklama tesisleri pansiyon, motel, Apart otel, butik otel, tatil köyü, otel (1,2,3,4 ve 5 yıldızlı) yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanamaz.

Aynı şekildelık tarafından İşletmesi Belgeli konaklama tesisleri belgelendirildikleri sınıflarına göre yıldız simgesi veya çağrıştıracak sembolleri kullanabilirler.

Örneğin pansiyon veya otel (1,2,3,4 ve 5) yıldız belgeli konaklama tesisi “Butik Otel”  ibaresini kullanamaz. Yanıltıcı ve doğru olmayan bilgileri kullananlar, yapılacak denetimler sonucunda tespit edilecek idari yaptırım uygulanacak ve ilk tespitte on üç bin beş yüz Türk lirası para cezası, her tespitinde ise bir önceki cezanın iki katı tutarında para cezası” uygulanacak.

Yanıltıcı reklama ceza

Konaklama Tesisi broşür, web sayfası, sosyal medya, basılı medya ile tesiste bulunan tabela veya ışıklı, ışıksız reklam panolarında yanıltıcı sembol ile yıldız simgesi kullanamaz.

Alaçatı, Akyaka, Bozcaada,, Datça, Fethiye, Kaş, Kalkan, Dalyan, Selimiye, Kapadokya, Mardin ve Sapanca başta olmak üzere binlerce konaklama tesisi “Butik Otel” ibaresini kullanmaktadır. Bu tesisler İşleme Belgelerini aldıktan sonra bu ibareyi kullanamayacaklar.

Daha önce sadecelık İşletmesi Belgeli tesislerde şikayet veya tespit üzerine bu cezalar uygulanıyordu.

Aynı şekilde Ticaretlığı Reklam Kurulu ticari tanıtım ve reklamlarda uyulması gereken ilkeleri belirleme ve haksız ticari uygulamalara karşı tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeleri yapma, bu hususlar çerçevesinde inceleme ve gerektiğinde denetim yapma, inceleme ve denetim sonucuna göre 6502 sayılı Kanununun 61. Madde hükümlerinekırı reklamları durdurma venı yöntemle düzeltme ve para cezası uygular.

Eğer şikayet Kültür velığı ve Ticaretlığı’na yapılırsa uygulanacak cezalar yetmiş bin Türk lirası civarında olacaktır