• 02 Ekim 2021 01:10
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Çalışanlar işini, işletmeler kalifiye personelini yitirdi

Bu haberi dinleyin
02 Ekim 2021 Çalışanlar işini, işletmeler kalifiye personelini yitirdi

 

Pandemininde neden olduğu sorunlardan biri olan istihdam hem çalışanlar hem de işletmeler nezdinde çok yönlü olarak yaşanıyor.

Personel sorunu Türkiye gibi ve’de de yaşanıyor

Pandemi  nedeniyle çalışanlar işini, işletmelerin de kalifiye elemanlarını yitirdi.

İngiltere’de pandemi üstüne bir de Brexit

İngiltere’de sektörün konaklama ve yeme içme işletmeleri Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılara bir de Brexit sonrası yabancı işçilerin ülkelerine gitmesiyle büyüyen personel açığının kapatılması için hükümete vize işlemlerini kolaylaştırması için baskı yapıyor.

Almanya açılan işletmeler personel bulamıyor

Her 15 işyerinden birinin ile ilgili olduğu'da da personel sıkıntısı yaşanıyor.

Daha önce istihdam yabancı işçiler, sığınmacılar ve göçmenler ile sorun bir parça çözülürken pandemi nedeniyle kapanan işletmeler yeniden açıldığında her kademede eleman sorunu yaşıyor.

Türkiye’de çalışan işini yitirdi, işletme kalifiye elemanını yitirdi

Türkiye’de sektöründe pandemi öncesinde yaşanan istihdam ve kalifiye eleman sorunu büyüyor.

Konu geçtiğimiz günlerde Kuşadası’nda bir toplantıda gündeme geldi. Toplantıda konuşan Göçtür Başkanı Naile Göçen Çukurova. Aqua Fantasy Hotel Genel Haluk Müdürü Haluk Alay ve Kuşadası Otelciler Ve Yatırımcılar Derneği (KODER)Başkanı Tacettin Özden sektördeki eleman sıkıntısına dikkat çekti. 

Yurt dışından gelenler 

Pandeminin etkisiyle eleman bulmakta zorlandıklarını anlatan Naile Göçen Çukurova. “Turizmin sıkıntısı eleman bulamamak' dedi. “Bir dönem yurtdışından gelen çalışanlar sayesinde sorun geçici de olsa çözülüyordu” diyen Göçen maliyet yüksek olduğundan yabancı eleman konusunun da sıkıntılı olduğunu söyledi.

Gelecek vaat etmediği için

Aqua Fantasy Genel Haluk Müdürü Haluk Alay da Ülkemizde ciddi bir işsizlik var ancak sektörü gelecek vaat etmediği için kimse çalışmak istemiyor. İki sigortalı çalışacağıma, farklı sektörde 12 sigortalı çalışırım düşüncesi içindeler.den büyük pay alan ülkelerin ulusal politikasının olması gerekir. Biz de maalesef yok" dedi. 

Sektör en verimli çalışanlarını kaptırdı

KODER Başkanı Tacettin Özden de şunları söyledi : " Pandemi yerleşik yapıyı vurdu, kırdı, döktü: Sektör en verimli çalışanlarını başka sektörlere kaptırdı.rılanlar haksızda değil. Avrupa’da bile en büyük sektörel sömürüde. Hep aşırı kâr odaklı yaklaşım ve hızlı büyümein güler yüzünü alıp götürdü.

Şimdi sektör bedel ödüyor. Özellikle otel ve gastronomi tesislerinde garsonlar, aşçılar başka sektörlere kaydılar. krizini sektöründe iyi yönetemedi. Kısa bir çok çalışan için yetersiz kaldı.

Personel için devlet sigorta, vergi konularında destek versin; biz de kışın onları elimizde tutalım."

Sektörün karşılaşılacağı en büyük sorun

Bu arada Kültür veı Mehmet, salgın nedeniyle 2 yıldır dünyada daralma yaşayan alanında gelecek yıllarda karşılaşılacak en büyük sorunun personel sıkıntısı olacağını söyledi.